Ostalo

Kako se zaštititi od komaraca?

Objavljeno 10.06.2024.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Protekli dani su bili bogati oborinama koje su vrlo često bile u obliku obilnih pljuskova.
Kako se zaštititi od komaraca?
 

Voda se zadržala na brojnim i raznolikim mjestima u prirodi, ali i u našim okućnicama. Slijede nam dani u kojima će najavljene visoke temperature pogodovati brzom razvoju komaraca.

Stoga ćemo u dolazećim danima tijekom dana sve češće susretati tigraste komarce, a u predvečerje i rano jutro (nakon svitanja) poplavne i šumske vrste komaraca.

Poplavne i šumske vrste komaraca se razvijaju u prirodnim staništima (leglima). Prirodna legla su raznolika, aktivna uglavnom u proljeće, a to su: poplavne površine, kanali s vodom, udubine tla u šumama, lokve nastale nakon kiše, stajaćice bez prirodnih neprijatelja ličinki komaraca, voda u dupljama drveća, mirni dijelovi tekućica. Tijekom ljeta većina prirodnih legla presuši. Ako se tijekom ljeta dogodi plavljenje poplavnih površina, one postaju aktivna legla komaraca.

Tigrasti komarac (Aedes albopictus) je invazivna vrsta koja se razvija u naseljima (urbana vrsta), u leglima koja nastaju ljudskom aktivnošću, a takva legla nazivamo "umjetna legla komaraca". Osim tigrastih komaraca, u umjetnim leglima razvijaju se i druge urbane vrste, kao što je domaća vrsta Culex pipiens (komarac koji noću zuji i ometa nam san). Urbane vrste komaraca za svoj razvoj iskorištavaju raznolike nakupine vode: otvorene posude s vodom u dvorištima i vrtovima (kante i bačve), različite predmete u dvorištu i u okolišu u kojima se nakuplja kišnica, gume u koje upada kiša, začepljene slivnike i oluke, vaze na grobljima, vodu u pliticama lonaca za cvijeće, nakupine vode na nepropusnim podlogama, odbačen krupni otpad, neodržavana jezerca i fontane te različite druge nakupine vode. Tigrastom komarcu je potrebna vrlo mala količina vode za razvoj.

Kako ukloniti legla komaraca?

Ukloniti nepotrebne predmete i posude u kojima se nakuplja voda: kante, staklenke, igračke, odbačene predmete, automobilske gume te druge vrste posuda.
Redovito (jednom tjedno) isprazniti i isprati stijenke spremnike u kojima je voda, npr. kante i bačve u kojima je voda za zalijevanje u vrtovima.
Spremnike za vodu u okućnicama i vrtovima zatvoriti poklopcem, gustom mrežom ili folijom.
U vaze za cvijeće na grobljima staviti pijesak ili zemlju, prirodno cvijeće zamijeniti umjetnim.
Odlagati krupni otpad na za to predviđena mjesta. Predmete odlagati tako da se u njima ne nakuplja voda.
Održavati otvorene bazene, ukrasna jezerca i fontane.
Održavati ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje voda (krovni oluci, ulični slivnici, kanalizacija).
Folije (cerade, tende i sl.) postaviti na način da na njima nije moguće zadržavanje vode.
Propisno držati gume u vulkanizerskim dvorištima: natkriti prostor na kojem se drže gume, redovito uklanjati gume koje se ne koriste, ako su gume nenatkrivene prazniti vodu iz guma, gume slagati u obliku piramide i prekriti ih nepropusnom folijom tako da se na foliji ne zadržava voda.
Održavati septičke jame, držati ih propisno zatvorene.
Uređivati okućnice i vrtove, redovito kositi zelene površine i orezivati živice da se u njima što manje zadržavaju odrasli komarci.

Ako ste pronašli leglo koje ne možete ukloniti (npr. utvrdili ste da je Vaša septička jama leglo komaraca), možete u takvo leglo izliti malo mineralnog ulja. Ulje će se razliti u tankom sloju po površini vode i mehaničkim djelovanjem spriječiti ličinkama disanje. Mineralno ulje prodaje se u poljoprivrednim ljekarnama.

Ako Vam dosađuju tigrasti komarci, a niste uspjeli pronaći legla komaraca u Vašoj okućnici, možete pozvati u pomoć tvrtku zaduženu za suzbijanje komaraca na području Vašeg stanovanja i zatražiti pomoć. Tvrtka će obaviti izvid kod Vas i Vaših susjeda, pokušati pronaći legla komaraca i poduzeti potrebne mjere suzbijanja.

Kako se zaštititi od komaraca?

Koristite repelente - sredstva koja odbijaju komarce. Među djelotvornim aktivnim tvarima u repelentima nalaze se DEET (NN-dietil-metatoluamid, 20-50%) i icaridin. Pridržavajte se uputa za korištenje repelenata.
Pri boravku u području u kojem su komarci brojni nosite prikladnu odjeću svijetlih boja, dugih rukava i duge hlače.
Zaštitite prozore i vrata mrežama za kukce i zavjesama, postavite mreže iznad kreveta i dječjih kolica.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.