Mladi

Istraživanje o spolnom i reproduktivnom zdravlju mladih

Objavljeno 14.06.2024.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U sklopu obilježavanja Tjedna spolnog zdravlja u četvrtak 13. lipnja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo predstavljeni su rezultati Istraživanja o spolnom i reproduktivnom zdravlju mladih 2022.
Istraživanje o spolnom i reproduktivnom zdravlju mladih
 

U razvoju edukacija i programa usmjernih na promicanje spolnog i reproduktivnog zdravlja te zdravstvenog opismenjavanja usmjerenih na usvajanje odgovornog spolnog ponašanja, smanjenje spolno prenosivih infekcija (SPI), neplaniranih trudnoća i kasnijih problema vezanih uz spolno i reproduktivno zdravlje važno je poznavanje obrazaca ponašanja, znanja i uvjerenja vezanih uz spolno i reproduktivno zdravlje.

U sklopu Nacionalnog projekta Živjeti zdravo, Elementa 1 Zdravstveno obrazovanje, podelement Spolno zdravlje, koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda, provedeno je Istraživanje o spolnom i reproduktivnom zdravlju mladih.

Istraživanje je provedeno na uzorku učenika trećih razreda u 100 srednjih škola u Republici Hrvatskoj (RH), s barem jednom školom po županiji, koje su sudjelovale u provedbi edukacija iz spolnog i reproduktivnog zdravlja Nacionalnog projekta 2Živjeti zdravo".

Provedba istraživanja uključivala je anonimno ispunjavanje upitnika metodom papir-olovka u periodu od 21. rujna 2021. do 19. prosinca 2022. godine.

Upitnik su sačinjavala pitanja vezana uz opće sociodemografske podatke, samoprocjenu rizičnih i zaštitnih ponašanja te znanja i uvjerenja o spolnom i reproduktivnom zdravlju.

Glavni zaključci istraživanja:

31,6% učenika je imalo neku vrstu spolnog odnosa (oralni, vaginalni ili analni).

Zabrinjavajući su podaci uporabe kondoma pri spolnom odnosu.
Od 85,9% učenika koji su imali vaginalni odnos njih 53,9% je imalo nezaštićen spolni odnos (koristili kondome nikad ili ponekad). Od 84,2% učenika koji su imali oralni odnos njih 86,8% je imalo nezaštićen spolni odnos, a od 24,2% učenika koji su imali analni odnos njih 74% imalo je nezaštićen spolni odnos.

Rezultati ukazuju na grupiranje rizičnog ponašanja. Polovica učenika koja je imala spolni odnos izjavila je kako ga je imala pod utjecajem alkohola (50,4%), a njih gotovo petina ga je imala pod utjecajem psihoaktivnih droga (18,4%).

Glavni izvor informiranja o spolnim odnosima i zaštiti je putem interneta te razgovor s vršnjacima, i u mladića i djevojaka.

Uočen je nesrazmjer ocjene znanja učenika o spolnom i reproduktivnom zdravlju prema testu znanja u odnosu na njihovu samoprocjenu znanja.

Najveći udio mladića i djevojaka ima dovoljno znanje o spolnom i reproduktivnom zdravlju (42,2% mladića, 41,4% djevojaka).

Vlastito znanje o spolnom zdravlju najviše mladića i djevojaka ocjenjuje vrlo dobrim (38,6% mladića, 44,4% djevojaka).

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.