Mladi

Genetska podloga ranog puberteta

Objavljeno 03.07.2024.

HealthDay

Istraživanje britanskih znanstvenika s University of Cambridge sugerira kako geni mogu utjecati na početak puberteta kod djevojčica.
Genetska podloga ranog puberteta
 

Prema novim nalazima, polovica utjecaja gena se odnosi na genetski uvjetovano ubrzavanje povećanja tjelesne mase u djetinjstvu, što dovodi dod ranijeg početka puberteta.

Podaci prikupljeni od oko 800000 žena pokazuju kako je sveukupno više od 1000 inačica gena povezano s početkom puberteta kod djevojčica.

Određene kombinacije gena mogu za 14 puta povećati izglede za raniji početak puberteta, dodaju znanstvenici u stručnom časopisu Nature Genetics.

Prerani početak puberteta može povećati izglede za dijabetes tipa 2, bolesti srca i neke oblike raka.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.