vijesti

03.09.2013.
Podrijetlo tuberkuloze
Podaci objavljeni u znanstvenom časopisu Nature Genetics ukazuju na prisutnost tuberkuloze kod ljudi koji su živjeli u Africi prije 70000 godina.
02.09.2013.
Veza bakra i Alzheimerove bolesti
Preveliki udio bakra u prehrani može pridonijeti riziku za razvoj Alzheimerove bolesti, tvrde američki znanstvenici s University of Rochester.
02.09.2013.
Utjecaj bakterija na pretilost
Bakterije iz probavnog sustava utječu na izglede za nakupljanje suvišnih kilograma, pokazuju nova istraživanja provedena u SAD.
02.09.2013.
Vinom protiv depresije?
Istraživanje provedeno u Španjolskoj sugerira kako je umjerena konzumacija vina povezana s manjim rizikom za depresiju.
01.09.2013.
Joga za kvalitetniji san
Prakticiranje joge je novoj studiji američkih znanstvenika s University of Rochester povezano s kvalitetnijim snom.
31.08.2013.
Gen povezan s trajanjem života
Onemogućavanjem djelovanja gena nazvanog mTOR je životni vijek laboratorijskih životinja u novoj studiji produžen za 20%.
31.08.2013.
Voće u prevenciji dijabetesa
Redoviti unos voća, posebno borovnica, jabuka i grožđa, je u studiji znanstvenika s Harvarda povezan s do 33% manjim rizikom za razvoja dijabetesa tipa 2.
30.08.2013.
Studija o učestalosti depresije
Nalazi američkih znanstvenika ukazuju na podjednaku učestalost depresije kod oba spola, piše stručni časopis JAMA Psychiatry.
30.08.2013.
Otkriven protein ključan za pamćenje
Eksperimenti provedeni na doniranim ljudskim mozgovima i miševima pokazuju kako je gubitak proteina po imenu RbAp48 povezan sa slabljenjem pamćenja.
30.08.2013.
Veza alkohola i raka dojke
Žene mlađe životne dobi koje redovito piju alkohol imaju znatno veći rizik obolijevanja od raka dojke, objavili su američki znanstvenici.
Hrast crnika
2,3
umjerena
Maslina
2,1
umjerena
Trave
3,6
umjerena
Crkvina
1,7
niska
Trputac
0,6
niska
Čempresi
0,4
niska
Trave
4,6
umjerena
Koprive
1,1
niska
Lipa
0,4
niska
Breza
0,3
niska
Maslina
4,9
umjerena
Hrast
3,0
umjerena
Crkvina
3,5
umjerena
Borovi
2,3
umjerena
Trave
5,1
umjerena
Trputac
1,1
niska
Maslina
4,4
umjerena
Hrast crnika
3,4
umjerena
Crkvina
4,4
umjerena
Trave
4,9
umjerena
Trave
6,4
visoka
Borovi
2,1
umjerena
Koprive
1,7
niska
Kiselica
0,8
niska
Trputac
0,6
niska
Maslina
6,1
visoka
Hrast
2,6
umjerena
Crkvina
2,9
umjerena
Trave
4,3
umjerena
Trputac
1,3
niska
Borovi
0,8
niska
Borovi
2,4
umjerena
Trave
4,6
umjerena
Trputac
0,8
niska
Koprive
0,4
niska

Prehrana po bolestima

Saznajte više o prehrani i namirnicama te njihovom utjecaju na određene bolesti.

Jelovnici po kalorijama

Jelovnici po kalorijama Odaberite odgovarajući jelovnik od 1100 do 2700 kcal

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa: