Prehrana

Biološki aktivne tvari u hrani

Objavljeno 01.08.2012.
Postoje pojedine namirnice koje same po sebi, zahvaljujući sastavu i jedinstvenim svojstvima imaju terapijski učinak, pa u velikom broju slučajeva djeluju kao svojevrsni ljekoviti pripravci.
Biološki aktivne tvari u hrani

Biološka aktivnost

Hrana može biti naš saveznik u vječnoj borbi za zdravlje.

Zapravo sva hrana na neki način posjeduje farmakološka svojstva. Međutim, postoje pojedine namirnice koje same po sebi, zahvaljujući sastavu i jedinstvenim svojstvima imaju terapijski učinak, pa u velikom broju slučajeva djeluju kao svojevrsni ljekoviti pripravci. Međutim, prirodna, nemodificirana hrana nikad neće moći biti naš lijek, onaj koji će nas izliječiti u tri dana i otkloniti nam bolove trenutno, ali hrana može biti naš saveznik u vječnoj borbi za zdravlje. Slijedeći pomno principe prehrane, točnije pravilne prehrane u pojedinim stanjima i tijekom bolesti, pomažemo našem organizmu da se brzo oporavi i povrati ravnotežu koja znači zdravlje. A to je moguće upravo zahvaljujući biološki aktivnim spojevima sadržanim u pojedinim namirnicama.

Bilo da se koncentriramo na povrće ili na voće, ribu, meso, jaja, mahunarke, žitarice u svim tim namirnicama nalazimo mnoštvo molekula koje djeluju na naše metaboličke i fiziološke procese, općenito. One, poput nekog dobro uhodanog orkestra sudjeluju u osiguravanju potrebnih tvari našim stanicama i omogućavaju život u ovom obliku koji mi poznajemo.

Veliki broj lijekova koje danas rabimo u svakodnevnoj medicini, zapravo nalazi svoj izvor u prirodnim spojevima sadržanim u namirnicama. Još će i više njih zasigurno naći svoje mjesto na policama naših ljekarni tijekom idućeg desetljeća jer se nekoliko velikih skupina prirodnih spojeva intenzivno istražuje i na njima se provode klinička istraživanja.

Polifenoli

U ovom prikazu osvrnula bih se na polifenole iz hrane. Opće je poznato da su ti spojevi jaki antioksidansi i da djeluju blagotvorno ako su svakodnevno prisutni, čak i u vrlo malim količinama. Polifenoli su zapravo tvari koje su biljke sintetizirale kao odgovor na stresne uvjete, kao molekule specifičnih osobina koje su služile za obranu od insekata i nametnika.

Polifenole nalazimo u voću naročito bobičastom i citrusnom, povrću kao što su artičoke, šparoge, luk, peršin, kelj i repa te napitcima poput čaja, kave, kakaa i crvenog vina. Nadalje, imamo ih u začinima (papar, cimet, muškatni oraščić, đumbir), a posebno mjesto zauzimaju u bilju mediteranskog podneblja.

Te su molekule izuzetno raznolike. Malo se zna da je njihov metabolizam određen i sadržajem bakterija u našoj crijevnoj flori. Bakterije metaboliziraju polifenole, pretvaraju ih u još učinkovitije tvari koje organizam upija i koristi u svojoj fiziologiji. Međutim, činjenica je da te tvari proizvoljno, na svoju odgovornost slobodno mogu koristiti svi koji su zdravi i koji ne koriste dodatne lijekove. Međutim, u bolesti i prilikom upotrebe lijekova, posebno za kronične tegobe, treba biti oprezan.

Metabolizam polifenola uvelike utječe na ponašanje i metabolizam lijekova, kao i obratno. Mnogi polifenoli su inhibitori enzima citokroma, CYP450 koji sudjeluju u početnoj fazi razgradnje mnogih lijekova u jetri. Tako je primjerice kvercetin (sadržan u kiviju, artičokama, grožđu, začinima...) inhibitor enzima CYP2C9 koji sudjeluje u razgradnji varfarina (lijeka koji se koristi kao antikoagulans i daje se kao terapija kod svih koji imaju potencijalnu opasnost nastanka tromba u krvnim žilama). Svi oni koji koriste varfarin, moraju biti oprezni, jer se konzumiranjem hrane s više kvercetina, koncentracija varfarina u krvi povećava, jer se on ne razgrađuje dostatno.

Potpuno je pogrešno koristiti razvikane preparate za jačanje imuniteta kad je osoba pogođena bolešću koja ima autoimunu komponentu. Potpuno je pogrešno na svoju ruku uzimati razne polifenole, antioksidanse, u trenutku dobivanja kemoterapije. Jer, kako stanica reagira? Polifenoli kao što su resveratrol (grožđe, crno vino), kurkumin (kurkuma) ili kvercetin (luk, kivi, grožđe, začini) djelovat će na aktivaciju i inhibiciju brojnih enzima u organizmu, a posebno na modulaciju pumpi koje izbacuju strane tvari iz stanice. Tako takav dodatak prehrani može povećati apsorpciju citostatika u stanice i time će on umjesto lijeka postati otrov, a u nekim slučajevima remetiti samo djelovanje antimetabolita u stanici. Bolje je te tvari koristiti u pauzama od kemoterapije, odnosno uvijek u dogovoru sa stručnom medicinskom osobom.

Danas se čak neki polifenoli kontrolirano dodaju paralelno s kemoterapijom, ali su te kombinacije vrlo pomno određene i za njih postoje istraživanja koja sadrže točne podatke o učinkovitosti i neškodljivosti za pacijenta.

Interakcije

Potrebno je pažljivo i uvijek u suradnji s liječnikom odabrati preparate i nadopune prehrane koji sadrže prirodne spojeve i pomno odrediti kada, kako i zašto je njihova upotreba opravdana.

Jako je važno stalno isticati da učinkovitost pojedinih lijekova može biti znatno povećati ako se paralelno s njima uzimaju preparati koji inhibiraju metabolizma tih lijekova i sprječavaju enzime koji su u jetri odgovorni za njihovu razgradnju. Primjer je preparat gospine trave, koji se uvelike koristi bilo u obliku kapsula ili u obliku raznih pripravaka. Osobe koje piju lijekove za kronična stanja poput hipertenzije, srčane aritmije ili depresije i koriste kapsule gospine trave, vrlo često nisu svjesne da se osjećaju loše prvenstveno radi toga što im se doza lijekova stalno povećava, jer uzimanjem tih dodataka umanjuju normalnu razgradnju lijeka i uvelike utječu na vrijeme zadržavanja lijeka u organizmu.

Još jedan od primjera dolazi nam upotrebom jednostavnog napitka - cijeđenog soka od grejpa. Već i količine od 3 dcl takvog soka dnevno, ometaju normalni metabolizam statina, lijekova za sniženje kolesterola. Vrlo često, koncentracija statina u osoba koji redovito piju sok ili jedu grejpove, nadmašuje one koje organizam može tolerirati. Posljedica je narušavanje zdravlja i djelomična intoksikacija organizma.

Zbog svega navedenog, potrebno je pažljivo i uvijek u suradnji s liječnikom odabrati preparate i nadopune prehrane koji sadrže prirodne spojeve i pomno odrediti kada, kako i zašto je njihova upotreba opravdana. Isto vrijedi i za hranu. Dok je osoba zdrava i ne koristi lijekove, raznovrsna hrana je veliki saveznik. U trenutku bolesti, potrebno je dobro definirati koje namirnice djeluju blagotvorno, a koje mogu dovesti do neželjenih pojava, zato je poznavanje pojedinih aktivnih komponenti u namirnicama od izuzetne važnosti.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(38)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.