Migrena

Može li se migrena spriječiti?

Objavljeno 20.11.2019.
Mr. sc. Zoran Tomić, dr. med., specijalist neurolog
Migrena je bolest koja je, pod raznim imenima, poznata od davnina. U glavnim odrednicama točno je opisuje otac medicine Hipokrat, govoreći o poremećaju vida, glavobolji i povraćanju kao glavnim simptomima bolesti od koje i danas jednako bolujemo. Sam naziv dolazi od riječi hemikrania, od koje je i nastao naziv migrena, kako je danas nazivamo, a počiva na glavnoj odrednici kliničke slike – bol polovice glave.
Može li se migrena spriječiti?

Migrenska glavobolja

Od povremenih glavobolja pati, smatra se, oko 80 % stanovnika našeg planeta, a između 15 i 20 % od navedenih čine osobe koje boluju od migrene.

Gotovo da ne postoji osoba koja barem jednom u životu nije iskusila glavobolju. Od povremenih glavobolja pati, smatra se, oko 80 % stanovnika našeg planeta, a između 15 i 20 % od navedenih čine osobe koje boluju od migrene. U Hrvatskoj od migrene boluje oko 400.000 osoba, pri čemu su žene triput više zahvaćene od muškaraca. Veliki broj oboljelih od migrene nikada ne posjećuje svog liječnika pa se dijagnoza migrene njima nikada niti ne postavi. Češće obolijevaju stanovnici u gradskim sredinama, a rjeđe u seoskim. 

Migrena je jedna od najčešćih glavobolja s vrlo karakterističnim simptomima, tako da s obzirom na dužinu trajanja glavobolje, vremensku pojavnost i simptome ne iziskuje posebnu neuroradiološku obradu, već se dijagnoza u oko 90 % slučajeva postavlja već na osnovi samog razgovora s bolesnikom. Bol je, naime, pulzirajuća ili tupa, a dodatno se razlikuju migrena s aurom i migrena bez aure.

Simptomi migrene

Sama glavobolja je vrlo često praćena mučninom, povraćanjem, znojenjem, a bolesniku smetaju buka, svjetlo i mirisi koji pak isto tako mogu i isprovocirati migrenski napadaj.

Kod migrene s aurom najčešće se javljaju vidne smetnje u obliku bljeskova pred očima, titrave svjetlosti, cik-cak svijetlih linija, svijetlih mušica, slika izlomljenog ogledala ili pak bolesnici vide izlomljene linije u obliku tlocrta tvrđave. Drugi pak navode dvoslike, trnce u području lica, jezika, polovice tijela, pa sve do oduzetosti polovice tijela. Smetnje su prolaznog karaktera – obično aura prestaje nakon sat vremena. Ipak, iako aura najčešće prethodi pojavi glavobolje, ponekad se ona zapravo na glavobolju nastavlja. Komplikacije u obliku migrenskog moždanog udara su rijetke, češće kod mlađih žena koje uzimaju hormonsku terapiju. Sama glavobolja je vrlo često praćena mučninom, povraćanjem, znojenjem, a bolesniku smetaju buka, svjetlo i mirisi koji pak isto tako mogu i isprovocirati migrenski napadaj. 

Po završetku napadaja bolesnik je iscrpljen ili se, obrnuto, osjeća bolje kao da je nastupilo nekakvo olakšanje. Kod nekih osoba migrena se javi nekoliko puta u životu, ali je osobiti pratilac menstrualnog ciklusa u žena, a može se javiti u vrijeme prije i neposredno nakon početka menstrualnog krvarenja. U vrijeme ovulacije se rjeđe zamjećuje. Može u cijelosti nestati u menopauzi, ali isto tako često ostaje i dalje, mijenjajući svoju učestalost, karakter bolova i slično. Bol je difuzna ili iza oka, u sljepoočnoj regiji, iako može početi i u području zatiljka imitirajući glavobolju vratnog podrijetla, a da s njom nema nikakve direktne povezanosti.

Pojavnost migrene

Ako se glavobolja koja nalikuje migreni prvi puta javi iza 30. ili 40. godine života, potrebno je kompletnom neurološkom obradom isključiti druge uzroke glavobolje. Kod promjene učestalosti, karaktera bolova, lokalizacije i različitih neuroloških ispada, posebice u srednjoj i starijoj životnoj dobi, obavezno je isključiti druge uzroke glavobolje. 

Migrenu srećemo vrlo često kod više članova obitelji, u situaciji kada majka ili otac ili drugi srodnici imaju slične smetnje, često bez postavljene dijagnoze. Liječenje tada postaje iskustveno, prenošeno s koljena na koljeno. Tako je ono nedostatno, neadekvatno, pogrešno, zakašnjelo i zastarjelo. Mišljenje ljudi koji boluju od migrene, a da to često niti ne znaju, je da se ona ne može liječiti, a još manje spriječiti. Bolesnici su skloni samoliječenju. Bez odobrenja liječnika obiteljske medicine uzimaju nesteroidne antireumatike, kao i kombinirane analgetske pripravke koji mogu izazvati naviku, koju je potom potrebno zasebno liječiti.

Liječenje migrene

U obzir treba uzeti nuspojave primjene ovih lijekova, dužinu primjene i slabljenje učinka već nakon prosječno šest mjeseci.

Opravdano je migrensku glavobolju liječiti tzv. triptanskim preparatima, budući da ovi lijekovi iskazuju najbolje djelovanje u početku migrenske glavobolje. Korisni su u sprječavanju duljine trajanja napadaja migrene, a ponekada i njezine učestalosti. Sprječavanje napadaja migrene kod odraslih osoba obuhvaća tri osnovne skupine lijekova, a to su antiepileptici, antidepresivi i beta-blokatori. 

Njihova je primjena opravdana u slučajevima kada se radi o napadajima migrene vrlo jakog intenziteta, dugog trajanja i velike učestalosti. U obzir treba uzeti nuspojave primjene ovih lijekova, dužinu primjene i slabljenje učinka već nakon prosječno šest mjeseci. Za liječenje i prevenciju epzodne ili kronične migrene ove lijekove bolesnici najčešće kupuju uz preporuku neurologa. 

U nedostatku i nedjelotvornosti različitih analgetskih pripravaka, bolesnici uzimaju preparate magnezija, vitamina B2, vitamina E, koenzim Q10, koriste tople obloge u početku glavobolje, a hladne kada je glavobolja jaka. Tu su i aromaterapija i "biofeedback", koji djeluju opuštajuće, a ta terapija može biti korisna. Pravilna prehrana i ritam sna mogu ublažiti učinak stresa kao glavnog čimbenika rizika za pojavu migrene.

Prevencija napadaja migrene

Izbjegavanje nutritivnih provocirajućih čimbenika, koji sadrže vazoaktivne amine i udruge vazoaktivne tvari, može prorijediti pojavu glavobolje. Ovdje pripadaju npr. čokolada, fermentirani sirevi, crno vino, neki orašasti plodovi, a ponekad i egzotično voće. U namjeri sprječavanja napadaja migrene može pomoći prestanak pušenja, pretjerana konzumacija kave, a korisne su i aerobne vježbe na svježem zraku. Literatura navodi upotrebu akupunkturnih tretmana u liječenju glavobolje, kao i upotrebu botulinskog toksina.

Niti jedan od navedenih lijekova i metoda sprječavanja i liječenja migrenskih glavobolja nije se pokazao sasvim učinkovitim. Kod mnogih oboljelih od migrene mijenjana je terapija, kako u akutnom napadaju glavobolje, tako i zbog želje da se spriječi migrenski napadaj.

Monoklonska antitijela

Nedavno su otkrivena monoklonska antitijela koja djeluju na mehanizam boli u tzv. trigeminovaskularnom sustavu. Lijekovi iz ove skupine djeluju različitim mehanizmima na prenosioce boli u navedenom sustavu, te se bol ili ne pojavi ili njen prijenos bude zaustavljen na putu prema dijelovima mozga odgovornima za percepciju bolova. Ova antitijela namijenjena su sprječavanju javljanja migrenskih glavobolja, kao i za preventivno liječenje učestalih migrena praćenih vrlo jakim bolovima koje ne reagiraju na druge analgetike. 

Monoklonska antitijela pozitivan su pomak prema efikasnijem liječenju i sprječavanju javljanja migrenskih glavobolja, čime se postiže znatna materijalna ušteda zbog smanjenja količine analgetika te indirektnih troškova poput odsustva s posla, nemogućnosti obavljanja svakodnevnih aktivnosti za vrijeme glavobolje i slično. Indirektni troškovi čine preko 90 % svih troškova vezanih uz migrenu. Ovi lijekovi primjenjuju se putem injekcija, mjesečno ili jednom svaka tri mjeseca. 

 

 

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(60)
4.4 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.