Prehrana

Pretilost i kako je kontrolirati

Objavljeno 28.12.2001.
Dok gotovo jedna šestina stanovništva na ovoj našoj planeti vodi bitku s gladi, veliki dio stanovništva pati od patološkog uvećanja tjelesne mase - pretilosti.
Pretilost i kako je kontrolirati

Leptin - protein pretilosti

Koji su razlogi prekomjerne tjelesne težine odnosno koji su najčešći uzroci debljine? Dokazano je i stanje prekomjerne tjelesne težine čiji je uzrok genetski. Tijekom 1995. godine na Sveučilištu Rockefeller u New Yorku, znanstvenici su u jednoj opsežnoj studiji dokazali da kod pretilih osoba postoji defekt u genetskoj strukturi stanice. O čemu se radi? U normalne osobe postoji osjećaj sitosti, koji nam "signalizira" kada treba prekinuti sa jelom. Taj se osjećaj stvara u našem mozgu pod utjecajem proteina (naziva se Ob protein, obesity protein ili leptin) koji se sintetizira u masnim stanicama i dolazi u mozak, gdje se veže na specifični receptor i na taj način uzrokuje pojavu osjećaja sitosti. "Genska šifra" jednog malog dijela pretilih osoba nije u stanju "dati instrukcije" organizmu za pravilno stvaranje ovog specifičnog proteina, pa takve osobe nisu u stanju postići osjećaj sitosti. U takovim se slučajevim debljina prenosi nasljedno s roditelja na djecu.

Čudotvorni preparati

U očekivanju lijeka koji se često proglašava i čudotvornim, kojim će se omogućiti uzimanje ovog specifičnog proteina koji će uvjetovati "brisanje" osjećaja gladi, ne preostaje ništa drugo nego promijeniti navike prehrane, smanjujući ukupnu količinu obroka i zamjenjujući pojedine namirnice onim namirnicama koje dovode do brže razgradnje masti u organizmu i kontroliranja osjećaja gladi. Ne postoje namirnice koje uzrokuju mršavljenje.

I općenito, NIKADA ne treba vjerovati ciljanim marketinškim porukama o "čudotvornim" proizvodima koji će uz uobičajenu prehranu ipak "omogućiti brzo i učinkovito mršavljenje gubitkom, npr. 10 kilograma u samo dva tjedna".

Međutim, postoje namirnice koje uvjetuju stimulaciju cjelokupnog metabolizma (izmjene tvari), a i one namirnice koje mogu brže i učinkovitije stvoriti u organizmu osjećaj sitosti. Takve namirnice treba uvrstiti u prehranu ako se želi izgubiti koji kilogram ili općenito "očistiti" organizam. Prvo spomenute namirnice pomažu u "izgaranju" većeg broja kalorija, dok one druge sadrže u sebi određene tvari koje uvjetuju brže postizanje osjećaja sitosti.

Kako se razgrađuju masti?

U tankome crijevu žuč pomaže raspršivanje (emulgiranje) kapljica masti u sitne čestice nakon prolaza hrane kroz želudac, gdje je bila podvrgnuta djelovanju želučane (kloridne) kiseline.

Postoje osobe koje imaju brži metabolizam, odnosno izgaraju više "goriva" u kraćem vremenskom roku. Namirnice koje i kod osoba sa "sporim" metabolizmom omogućuju bržu izmjenu tvari, djeluju ne samo na ubrzanje pojedinih biokemijskih ciklusa, već i izravno na masno ili adipozno tkivo. One pomažu u iskorištavanju i u učinkovitijoj eliminaciji masti.

U tankome crijevu žuč pomaže raspršivanje (emulgiranje) kapljica masti u sitne čestice nakon prolaza hrane kroz želudac, gdje je bila podvrgnuta djelovanju želučane (kloridne) kiseline. Na tako sitne kapljice masti tada u tankom crijevu djelotvornije može djelovati enzim lipaza, koju luče stanice gušterače ili pankreasa. Djelotvornost lipaze, enzima koji razgrađuje masti (trigliceride) u sastavne dijelove i na taj način pomaže njihovom metabolizmu, uvelike ovisi o tome kako je žuč uspjela raspršiti velike masne kapi u malene dostupne kapljice. Kada je jetra slabo djelotvorna, odnosno kada postoji nekakva nasljedna ili stečena anomalija u sustavu jetra-žuč, doći će do nedjelotvorne sinteze i/ili lučenja žuči, pa se mast neće moći dostatno raspršiti.

Za dobar metabolizam masti važno je stoga uz hormonsku ravnotežu imati i zdravu jetru u pravom smislu te riječi. Jetra je organ koji može neku prehrambenu tvar (proteine i ugljikohidrate) prevesti u masti, ali i masti direktno iskoristiti za dobivanje energije.

Da bismo sačuvali jetru "u punoj formi" potrebno je u prehranu uvoditi namirnice koje imaju hepatoprotektivni učinak, odnosno štite i oslobađaju jetru od toksičnih tvari. Ako su trajno uključe u jedan uravnoteženi program prehrane, ove namirnice zasigurno osiguravaju učinkovitiju eliminaciju nagomilanog masnog tkiva. To su u prvom redu:

  • mrkva (svježa ili u obliku soka)
  • radič, maslačak i cikorija (sadrže flavonoide - gorke tvari koje stimuliraju sve sustave za izlučivanje)
  • šparoga (divlja i pitoma, potiče rad bubrega i izlučivanje suvišne tekućine iz organizma)
  • jagoda - čisti organizam djelujući na jetru i bubrege, preporuča se za zdravlje i regeneraciju kože (u nekih osoba nerijetko izaziva i alergijski osip)
  • patliđan - potiče stvaranje žuči
  • šljiva - za tu se voćku se smatralo da je treba jesti sključivo svježu kako bi se dobio najpoželjniji učinak po zdravlje. Međutim, nedavno je istaknuto da su znanstvenici dokazali prisustvo visokovrijednih tvari u suhim šljivama i da čak u prvim eksperimentima te tvari pokazuju zaštitnu ulogu u spriječavanju nastanka maligne transformacije stanica probavnog trakta
  • začini i aromatično bilje
  • crvena paprika, senf, ružmarin
  • čaj i kava - zbog sadržaja kofeina i tanina (čaj) djeluju na razgradnju rezervnih energetskih tvari i na poticanje razgradnje masti (lipolize)
  • grejp - sadrži pektin (kao jabuka) i izaziva u želucu osjećaj sitosti

Zahvaljujući sastavu i sadržaju vlakana u sebi, grejp može u tankome crijevu smanjiti resorpciju kolesterola i triglicerida. Sadrži mnogo kalija, pa posjeduje diuretski učinak. Preporuča se osobama kod kojih dolazi do nakupljanja vode i stvaranja edema. Jednako tako grejp ima odličan utjecaj na jetru jer oslobađa žučne puteve.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.