Priručnik bolesti

Karcinom bubrega

Grupe: Bolesti bubrega i mokraćnog sustava, Zloćudne (maligne) bolesti
Ostali nazivi: Adenokarcinom bubrega, Rak bubrega, Hipernefrom
Karcinom bubrega naziva se još i karcinom bubrežnih stanica ili adenokarcinom bubrega.

Definicija

Adenokarcinom bubrega čini otprilike 2% karcinoma odraslih. Učestalost bolesti kod muškaraca u usporedbi sa ženama iznosi 3:2. Tipično je da se pojavljuju kod muškaraca u šestom desetljeću, a rizični faktor je pušenje. Većina solidnih tumora bubrega su maligni. Rijetki oblici karcinoma bubrega su nasljedni, neki nastaju zbog poremećaja kromosoma, a bubrežne ciste kod hemodijaliziranih bolesnika mogu postati maligne.

Klinička slika

Najčešće prisutni znaci bolesti su makro- ili mikrohematurija, praćene boli u slabinama, te opipljivom masom u abdomenu i sistemskim simptomima kao što su vrućica, umor, gubitak na težini, anemija. Prisutan može biti i paraneoplastički sindrom koji uključuje vrućicu nepoznatog porijekla, povećanu razinu kalcija, izlučivanje mlijeka iz dojki, Cushingov sindrom, povećanu razinu crvenih krvnih zrnaca, te povišeni krvni tlak. Nalazi jetrenih enzima također mogu biti poremećeni.

Dijagnostička obrada

Dogodi se da se povećani bubrežni karcinom slučajno otkrije ultrazvukom (UZV) ili kompjutorskom tomografijom (CT). Pretraga magnetskom rezonancom (MR) daje detaljniji prikaz tumora i njegovog prodiranja u okolne strukture, a renalnom arteriografijom se mogu prikazati krvne žile tumora. Rendgenska snimka pluća neophodna je, jer su metastaze u plućima vrlo česte.

Prognoza

Postotak petogodišnjeg preživljenja je oko 70% ako je tumor ograničen na bubreg, a manji od 5% ako su prisutne udaljene metastaze.

Liječenje

Metastatska faza bolesti ne reagira na hormonsku ili kemoterapiju, a izlječenje se ponekad može postići ekscizijom solitarnih metastaza. U nekih pacijenata primjena imunoterapije smanjuje tumor i produžuje preživljenje. Interleukin-2 je odobren u terapiji metastatske faze bubrežnog karcinoma; različite kombinacije ovog lijeka i drugih pripravaka su ispitivani. Spontano povlačenje metastatskih lezija nakon odstranjenja bubrega zahvaćenog tumorom je rijetko. Transabdominalno radikalno odstranjivanje zahvaćenog bubrega uz odstranjivanje regionalnih limfnih čvorova je standardno liječenje i daje objektivnu priliku za izlječenjem ako je tumor još lokaliziran.

(81)
4.0 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa: