Priručnik bolesti

Hiperlipidemija

Grupa: Hormonski poremećaji i poremećaji metabolizma
Drugi naziv: Povećana koncentracija masnoće u krvi
Posjetite centar: Poremećaji masnoća
Obuhvaća skupinu poremećaja karakteriziranih suviškom masnoća u krvi, kao što su kolesterol, trigliceridi i lipoproteini.

Uzroci, učestalost i faktori rizika

Hiperlipidemija je uzrokovana suviškom lipida u krvi i važan je faktor rizika za nastanak ateroskleroze i bolesti srca. Hiperlipidemija može biti uzrokovana genetskim faktorima, kao kod nekih nasljednih bolesti, ili sekundarnim faktorima kod stečene hiperlipidemije. Oblici lipida u krvi su kolesterol, trigliceridi i lipoproteini, koji su molekule masti i kolesterola vezane na proteine. Vrste lipoproteina su: lipoproteini vrlo male gustoće (VLDL), lipoproteini male gustoće (LDL) i lipoproteini srednje gustoće (IDL). Hilomikroni su također klasificirani kao lipoproteini i sastavljeni su od triglicerida, kolesterola i proteina. Također postoje lipoproteini velike gustoće (HDL) koji su u obrnutom odnosu prema riziku od srčane bolesti i zato su poznati kao faktori "proturizika". Postoji 6 tipova hiperlipidemije koji se razlikuju prema vrsti(ama) lipida koji su povišeni u krvi. Neki od tipova mogu biti uzrokovani primarnim poremećajem kao što je nasljedna hiperlipidemija, a neki su posljedica sekundarnih uzroka. Sekundarni uzroci hiperlipidemije su u vezi s bolestima povezanim s hiperlipidemijom, prehrambenim faktorima rizika i lijekovima povezanim s hiperlipidemijom. Faktori rizika za ovu bolest su šećerna bolest, hipotiroidizam, Cushingov sindrom, te određeni tipovi zatajenja bubrega. Faktori rizika vezani uz lijekove su kontracepcijske pilule; hormoni kao što su estrogeni i kortikosteroidi; određeni diuretici; i beta-blokatori. Prehrambeni faktori rizika su unos masti u prehrani veći od 40% ukupnih kalorija; unos zasićene masti u prehrani veći od 10% ukupnih kalorija; unos kolesterola veći od 300 miligrama dnevno; kroničan pretjeran unos alkohola; i povećana tjelesna težina. Učestalost hiperlipidemije u populaciji je 1 %.Bolest je češća u muškaraca nego u žena.

Simptomi

Nema nikakvih simptoma.

Ispitivanja

Provodi se klinički pregled i laboratorijska ispitivanja radi utvrđivanja sekundarnih uzroka hiperlipidemije ili nasljednih poremećaja, ako su povišene vrijednosti lipoproteina. Normalne vrijednosti kolesterola i triglicerida ovise o životnoj dobi.

Liječenje

Cilj liječenja je smanjenje rizika od ateroskleroze i kardiovaskularne bolesti pomoću liječenja koje ima za cilj sniženje razine lipida u krvi. Promjena prehrane je početni korak u liječenju. Kod osoba koje imaju preveliku tjelesnu težinu, preporučuje se smanjenje težine do idealne tjelesne težine. Smanjenje ukupnih kalorija, kolesterola i zasićenih masnoća dovoljno je kod većine ljudi. Stupanj ograničenja u prehrani proporcionalan je stupnju hiperlipidemije. Ako u roku od 2 mjeseca, tokom koja se provodi preporučeni režim ishrane ne dođe do normalizacije laboratorijskih nalaza, počinje se s terapijom lijekovima.

Očekivanja (prognoza)

Terapija lijekovima i dijetom vjerojatno će se nastaviti tijekom cijelog života osobe. Periodičko praćenje razine lipida i kolesterola u krvi potrebno je da bi se odredio odgovor na liječenje. Studije su pokazale da smanjenje visokih vrijednosti kolesterola u krvi ne umanjuje progresiju ateroskleroze.

Komplikacije

• ateroskleroza
• koronarna arterijska bolest

Kada se trebate obratiti liječniku

Ovo stanje obično ustanovi liječnik kad pregledava rezultate laboratorijskih analiza. Ako imate hiperlipidemiju, morate biti svjesni da imate povećani rizik od srčane bolesti.

Prevencija

Pregledi radi otkrivanja hiperlipidemije trebaju biti dio rutinske provjere zdravlja za osobe između 20 i 30 godina starosti. Smanjenje prehrambenih faktora rizika održavanjem idealne tjelesne težine, dobro uravnotežena prehrana s malo masnoća i ograničenje unosa kolesterola pomoći će u sprečavanju pojave hiperlipidemije.

(50)
4.2 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa: