Gripa i prehrana
RECEPTI
Lučice crvenog luka u slatko-kiselom umaku
Lučice crvenog luka u slatko-kiselom umaku
Luk je vrlo zahvalna namirnica koja poprima okus dodataka uz koje se jelo s lukom priprema. U ovom jelu uživat će svi koji su pobornici francuske i orijentalne kuhinje.
prikaži recept
 

Sastojci (za 6 osoba)

  • lučice crvenog luka veličine oraha, 300 grama
  • med bagrema, 4 žličice
  • brašno glatko - tip 0, 15 grama
  • ocat balsamico
  • voda

Priprema jela

Ne radi se o jelu koje zahtijeva veliko znanje u kuhanju, ali onaj tko spravlja ovo jelo mora imati osjećaj za pravilno doziranje pojedinih sastojaka. Dakle, male bijele lučice crvenog luka treba očistiti, lagano izvaditi tvrdu jezgru, te se skuhaju u slanoj vodi (12-15 minuta).

U suhu zdjelicu koju držite na laganoj vatri, stavite četiri žličice meda, kad se počinje rastapati šećer u medu polako umiješajte oko 15 g brašna (toliko da se sažme s medom). Kad smjesa postane crvenkasto-smeđa, počnite dodavati polako vodu s octom tako da se sve grudice ravnomjerno uklone. Postepeno smjesa postane homogena i glatka - pretvara se u sirup. U tu smjesu dodate kuhane lučice crvenog luka, poklopite i na najmanjoj vatri pustite da se lučice sažmu sa sirupom, nemojte ih dirati kuhačom, već samo povremeno potresite cijeli sadržaj u poklopljenoj zdjelici. Nakon 3-4 minute jelo je gotovo, može se kušati i po ukusu dodati još malo octa ako nije dovoljno kiselkasto.

Analiza jela

Ovo niskokalorično jelo (oko 60 kcal po osobi) predstavlja idealan prilog brojnim jelima koja sadrže više masti i proteina, a manje ugljikohidrata. Zbog meda i lučica luka koje se većinom sastoje od ugljikohidrata, ovim jelom unosimo preko 90% ugljikohidrata, nešto manje od 8% bjelančevina ili proteina i samo neznatne količine masti (oko 1%).

Zbog svog blagotvornog učinka na čitav naš organizam, crveni luk trebamo uvrstiti u sam vrh nutritivno i dijetološki vrijednih namirnica. Crveni luk sadrži brojne minerale, natrij, kalij, fosfat, nitrospojeve, željezo, sumpor, jod, silicij, a posjeduje antibiotsko djelovanje. Izvrsna je namirnica kod osoba sklonim nastanku katara, potiče cirkulaciju krvi, djeluje kao diuretik, sprječava stvaranje tromba, a mnogi ističu i njegova afrodizijačka svojstva. Ako spojevi sumpora koje u sebi sadrži mogu umanjiti zbog neugodnog mirisa to svojstvo, onda je idealno crveni luk jesti u kuhanom obliku pri čemu većina tvari ostaje i dalje prisutna, a neugodni mirisi nestaju skupa s hlapivim esencijama koje se tijekom kuhanja gube.

Rajska juha
Rajska juha
Samo ime govori da se radi o posebnoj vrsti juhe koja predstavlja pravi krepki obrok tijekom zime. Međutim, zahvaljujući kvalitetnim sastojcima može se servirati uvijek kada želimo malo ojačati organizam.
prikaži recept
 

Sastojci (za 6 osoba)

  • kokošja jaja, 4 komada
  • krušne mrvice, 60 grama
  • ribani parmezan, 60 grama
  • muškatni orašćić, po želji
  • odmašćena pileća i teleća juha

Priprema jela

Istucite snijeg od četiri bjelanjka, dodajte žumanjke, lagano sve izmiješajte, dodajte žlicu izribanog kruha, zatim žlicu izribanog parmezana i tako dok ne potrošite sav kruh i parmezan lagano miješajući. Preostaje na kraju samo lagano začiniti muškatnim orašćićem. Sol nije potrebna jer je parmezan dovoljno slan.

U kipući pileći i teleći temeljac dodajemo pripremljenu smjesu za okruglice pomoću male žlice. Kuha se sedam do osam minuta i služi toplo.

Neposredno prije serviranja posuti sitno isjeckanim listićima peršina.

Ovaj prekrasan primjerak dobre juhe spravlja se nakon što smo iz uobičajenog pilećeg i telećeg temeljca uklonili svu vidljivu mast s površine. To se može postići specijalnom kutljačom, ili pak staviti juhu na hladno i kad se mast skruti jednostavno je maknuti.

Okruglice za čiju pripremu navodimo recept spravljaju se od najfinijeg kruha (najbolje je da sami osušite miješani kukuruzni kruh i sameljete ga u fine mrvice) i najkvalitetnijeg parmezana.

Analiza jela

Jelo nije kalorično (127 kcal po osobi), ali je odnos bjelančevina, masti i ugljikohidrata neuravnotežen. Naime idealno je 15:25:60, dok je kod ove juhe odnos: 29:46:25. Jelo daje veće količine bjelančevina i kolesterola (178 mg po obroku), tako da je idealno za sve osobe koje si mogu priuštiti barem jednom do dvaput tjedno namirnice koje sadrže kolesterol. Dakako, ne preporuča se osobama sklonim hiperkolesterolemiji, hiperlipidemiji i gihtu.

Međutim, kombiniramo li ovu juhu s laganim glavnim jelom (npr. kuhane lučice luka u slatko-kiselom umaku) u kombinaciji s odrescima od soje, a za desert odaberemo lagani puding od čokolade ili voćku, dobit ćemo raskošnu uvertiru u nedjeljni ručak koji nas neće ostaviti s osjećajem pretrpanosti želuca niti u lošem raspoloženju. 

Pita s bučom i koprivom
Pita s bučom i koprivom
I buča i kopriva djeluju povoljno na zdravlje urološkog trakta, posebno prostate i uvelike se upotrebljavaju u predjelima u kojima je incidencija pojave oboljenja prostate smanjena.
prikaži recept
 

Sastojci (za 6 osoba)

  • 500 g svježeg ocijeđenog kravljeg sira
  • 200-300 g lista koprive
  • 300 g naribane buče
  • 5 jaja
  • 400 mL kiselog vrhnja
  • sol
  • papar
  • 500 g kora za savijaču (deblje, 8-9 kora)

Priprema jela

Koprivu blanširati i nasjeckati, buču naribati (ili kupiti naribanu) posoliti i pustiti da odstoji. Dobro ocijediti (rukom istisnuti vodu, a može i kroz krpu).

U posudi izmiješati sir, 4 cijela jaja, 3 dL vrhnja, buče i koprive. Provjeriti slanost, eventualno dodatno posoliti i papriti.

Dno pleha dobivenog sa štednjakom nauljiti, staviti koru, lagano je premazati uljem, staviti drugu i na nju u hrpicama staviti trećinu nadjeva. Postupak ponoviti 3 puta. Ako ima 9 kora, jednu dodatno ubaciti u sredinu.

Zadnji sloj kora premazati s 2 dL vrhnja u kojem je razmućeno jaje. Prije pečenja obavezno razrezati na jednake kvadrate (4x5) da se ravnomjernije diže.

Peći u vrućoj pećnici na 200 ˚C 45 min.

Francuska juha od luka
Francuska juha od luka
Savršena nutritivna kombinacija koja će pomoći održavanju zdravog imunološkog sustava i osiguravanju pravilne hidriranosti organizma tijekom zime.
prikaži recept
 

Sastojci (za 4 osobe)

  • 4 veća crvena luka
  • 50 g maslaca
  • 1 režanj češnjaka
  • ½ litre mlijeka
  • 100 g ribanog ementalera
  • 50 g ribanog parmezana
  • 2 do 3 kriške suhog kruha
  • sol
  • papar
  • muškatni oraščić

Priprema jela

Luk ogulite, prepolovite, narežite na tanke rezance i zajedno sa zdrobljenim češnjakom stavite na zagrijani maslac da zamre. Podlijte toplom vodom (ili vinom) i pirjajte približno jedan sat, na vrlo laganoj vatri. Povremeno podlijevajte vodom da luk ne potamni. Kruh narežite na kockice I namočite u mlijeko. Istisnite ga i umiješajte u juhu, te kuhajte na tihoj vatri otkriveno još pola sata. Zatim juhu procijedite i začinite ribanim ementalerom, solju, paprom i muškatnim oraščićem. Ako je previše gusta, dolijte još tople vode i stavi te na vatru da kratko proključa. Razdijelite juhu u zdjelice, pospite ribanim parmezanom i poslužite vruće.

Analiza jela

Siromašno proteinima, ali bogato složenim ugljikohidratima i vlaknima topivim u vodi, ovo jelo izvrsna je preporuka svima koji imaju problema s bolovima zglobovima, cirkulacijom i koncentracijom. Jelo je kalorično (jedan obrok daje približno 350 kcal), ali u kombinaciji s niskokaloričnim glavnim jelom daje izvrstan uvod u jedan izdašan, a opet lagan zimski ručak. Ovo jelo zapravo predstavlja pravi primjerak izvrsnog zimskog toplog obroka. Kada se priprema pažljivo i polagano, ovakva juha daje sve blagodati koje u sebi sadrži jedinstvena namirnica - crveni luk. U sebi luk sadrži tvari koje djeluju protuupalno i pomažu dekongestiji - otapanju sluzi u sinusima i katara u plućima. Takvo jelo moralo bi se naći jednom tjedno na našim jelovnicima tijekom zime.

Salata Salédo
Salata Salédo
Salata koja ima sve karakteristike afrodizijačkog jela jer objedinjuje morske plodove, masline, rajčicu, maslinovo ulje, citruse i med.
prikaži recept
 

Priprema jela

U zdjelu stavite grubo narezanu zelenu salatu. Dodajte skuhane morske kozice ili očišćene repove malih škampa, tunu iz konzerve narezanu na listiće, te nekoliko većih crnih maslina. Dodajte rajčicu i jednu veliku crvenu papriku narezane na kockice Začinite umakom napravljenim od soka jednog limuna, maslinovog ulja i male žličice meda.

Autorica: Prof. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije
Tjedni jelovnik
(15)
4.8 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.