Majka i dijete

Kontrola tjelesne mase tijekom trudnoće

Objavljeno 20.03.2009.

American Dietetic Association Times

Iako se 'pregorexia' često spominje u posljednje vrijeme, opsesija s težinom tijekom trudnoće nije novost.
Kontrola tjelesne mase tijekom trudnoće
 

Tridesetih se godina preporučalo povećanje težine za oko 7 kg što se 1960-ih i 70-ih povisilo na 9-12 kg i nije bilo baš dobro prihvaćeno u vrijeme popularnosti Twiggy izgleda.

Danas se za 'trudnoreksiju' krive zvijezde čija tijela nakon poroda ponovno postaju savršena, a nedovoljno povećanje težine u trudnoći povećava rizik od niske porođajne težine djeteta i prijevremenog poroda. Zapravo je normalno da trudnica ima dvojake osjećaje u vezi svoje težine i to ne znači da je loša majka. Treba imati na umu da su promjene na tijelu normalna popratna pojava, a ukoliko se intenzivira ponašanje koje ukazuje na poremećaj u prehrambenom ponašanju, možda je pravo vrijeme da se problem riješi te da se takav stav o hrani i prehrani ne prenese djetetu.

S druge strane, postoji i 'pregobesity' tj. pretjerano povećanje težine u trudnoći koje se povezuje s makrosomijom, komplikacijama pri porodu, kasnijom gojaznošću, hipertenzijom, a nije zdravo niti za dijete. Neke trudnice koriste svoje stanje kao izgovor te sasvim izgube kontrolu nad onim što i koliko jedu.

Koje je rješenje? Edukacija o pravilnoj prehrani što se u nekim klinikama pokazalo uspješnim. Trudnoća nikako nije vrijeme za restriktivan unos energije, a ne podržava se niti razmišljanje da trudnica može neograničeno jesti.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.