Majka i dijete

Pozitivan utjecaj dojenja na majke

Objavljeno 23.04.2009.

BBC

Žene koje doje imaju desetljećima kasnije manji rizik za srčani i moždani udar, pokazalo je istraživanje provedeno u SAD na University of Pittsburgh.
Pozitivan utjecaj dojenja na majke
 

Rezultati koje je objavio stručni časopis Obstetrics and Gynaecology sugeriraju kako žene koje su dojile više od godinu dana imaju 10% manji rizik za srčani i moždani udar.

Pozitivan utjecaj dojenja je bilo moguće uočiti i kod ispitanica koje su dojile samo mjesec dana - podaci prikupljeni od gotovo 140000 žena koje su prošle menopauzu pokazuju da je u tom slučaju dolazilo do smanjenja rizika za dijabetes i hipertenziju te snižavanja koncentracije kolesterola u krvi.

Istraživači vjeruju da je uzrok tome utjecaj hormona povezanih s dojenjem i smanjenje zaliha masti o organizmu do kojeg dolazi zbog dojenja.

U ranijim istraživanjima je utvrđeno kako dojenje kod majki smanjuje rizik za razvoj raka jajnika, raka dojke i osteoporoze.

Dobro je poznato i da dojena djeca imaju manje izglede da će biti pretila, a uočeno je i smanjenje rizika za dijabetes, astmu, te niz infekcija.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.