Majka i dijete

Još jedna posljedica pušenja u trudnoći

Objavljeno 09.06.2009.

Yahoo

Djeca žena koje su pušile u trudnoći imaju veće izglede da će početi pušiti u tinejdžerskoj dobi, objavili su američki znanstvenici s University of Arizona.
Još jedna posljedica pušenja u trudnoći
 

Istraživači vjeruju kako izloženost duhanskom dimu prije rođenja i u prvih nekoliko godina života utječe na kemijsku ravnotežu u mozgu te stoga četverostruko povećava rizik za kronično pušenje već u mlađoj životnoj dobi.

Znatno slabiji utjecaj je imalo pušenje majke nakon što su djeca ušla u školsku dob, kao i eventualno pušenje očeva.

Pokazalo se i kako djeca majki koje su pušile u trudnoći znatno teže uspijevaju prestati pušiti nego što je to slučaj s adolescentima čije majke nisu pušile dok su ih nosile.

Pušenje u trudnoći je poznati faktor rizika za prerani porod i razvoj astme kod potomstva.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.