Majka i dijete

Zbog čega je autizam češći kod dječaka?

Objavljeno 19.06.2009.

Yahoo

Znanstvenici s University of California su identificirali gen koji može objasniti zbog čega autizam 4 puta češće pogađa dječake.
Zbog čega je autizam češći kod dječaka?
 

Znanstveni časopis Molecular Psychiatry je objavio kako je gen s kromosoma 17, nazvan CACNA1G, odgovoran za protok kalcija kroz stanice te stoga ima ključan utjecaj na funkciju stanica mozga koje se bez kalcija ne mogu aktivirati.

Nestabilnost glede prisutnosti kalcija može rezultirati pretjeranom stimulacijom veza između stanica živčanog sustava te prouzročiti poremećaje poput autizma, pa čak i epilepsiju.

Istraživači napominju kako njihovi nalazi prikupljeni od članova 2000 obitelji s najmanje jednim autističnim djetetom pokazuju da je ključna varijanta CACNA1G iz nepoznatih razloga znatno češća kod dječaka nego kod djevojčica.

Dosad je s razvojem autizma već povezan niz gena koji reguliraju povezanost živčanih stanica i njihovu međusobnu komunikaciju.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(33)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.