Majka i dijete

Ftalati povezani sa smanjenom porođajnom masom

Objavljeno 06.07.2009.

Reuters

Istraživanje provedeno u Kini pokazuje kako je izloženost trudnica ftalatima, kemijskim spojevima prisutnima u mnogim proizvodima od plastike, povezano s većim izgledima za smanjenu porođajnu masu njihove djece.
Ftalati povezani sa smanjenom porođajnom masom
 

Američki znanstvenici s Rockefeller University dodaju kako su već testiranja provedena na životinjama pokazala da je izloženost ftalatima dovodila do skraćivanja gestacije.

Nalazi koje je objavio Journal of Pediatrics su utemeljeni na analizi uzoraka krvi 88 trudnica izloženih ftalatima i njihove novorođenčadi te 113 parova majki i djece iz kontrolne skupine.

Pokazalo se kako je prisutnost ftalata u krvotoku bila povezana s 3,5 puta većim rizikom za smanjenu porođajnu masu, bez obzira na ostale čimbenike poput socioekonomskog statusa, unosa vitamina u trudnoći te indeksa tjelesne mase ispitanica prije začeća.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.