Majka i dijete

Carski rez i promjene u imunološkom sustavu

Objavljeno 13.07.2009.

Reuters

Bebe rođene carskim rezom doživljavaju promjene DNK u leukocitima što bi moglo objasniti zbog čega kasnije imaju veće izglede za razvoj imunoloških bolesti poput dijabetesa i astme.
Carski rez i promjene u imunološkom sustavu
 

Znanstvenici s Instituta Karolinska u Stockholmu su proučili uzorke krvi 37 beba koji su uzeti odmah nakon poroda te zatim ponovno 3-5 dana kasnije.

Pokazalo se kako je porod carskim rezom povezan s većim izgledima za kemijske promjene DNK koje kasnije dovode do aktivacije ili deaktivacije određenih gena nakon promjena u okolišu.

Istraživači u stručnom časopisu Acta Paediatrica to objašnjavaju povećanim stresom za bebe prilikom poroda carskim rezom.

Ranije studije su već pokazale kako carski rez može biti povezan s većim rizikom za leukemiju i alergije.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.