Majka i dijete

Autoimune bolesti kod majki povezane s autizmom kod djece

Objavljeno 13.07.2009.

Yahoo

Američki znanstvenici s Johns Hopkins University su utvrdili kako djeca majki oboljelih od autoimunih bolesti poput dijabetesa tipa 1, reumatoidnog artritisa i celijakalije imaju do tri puta veći rizik za autizam.
Autoimune bolesti kod majki povezane s autizmom kod djece
 

Istraživači napominju kako ovi nalazi nemaju klinički značaj, no vjeruju da će omogućiti bolje razumijevanje uzroka autizma.

Poveznica između autizma i autoimunih bolesti bi mogla biti utemeljena na djelovanju imunološkog sustava majki, ali i genetska, dodaju znanstvenici u stručnom časopisu Pediatrics.

Novi su rezultati utemeljeni na analizi podataka prikupljenih od 3325 djece rođene između 1993. i 2004. godine i njihovih majki.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.