Majka i dijete

Opasnost gripe u trudnoći

Objavljeno 05.10.2009.

Reuters

Zaraza gripom u trudnoći je povezana sa znatno većim kasnijim rizikom za bolesti srca kod djece, objavili su istraživači s University of Southern California.
Opasnost gripe u trudnoći
 

Rezultati nove studije su utemeljeni na analizi podataka za 100000 osoba prikupljenih za vrijeme pandemije tzv. španjolske gripe 1918. godine.

Pokazalo se kako ženama čije su majke imale gripu tijekom trudnoće prijeti 17% veći rizik za bolesti srca nakon što navrše 60 godina.

Kod muškaraca je ovaj rizik bio 23% veći.

Muškarci čije su majke preboljele gripu u trudnoći su bili u prosjeku nešto niži od svojih vršnjaka, piše Journal of Developmental Origins of Health and Disease.

Trudnicama se zbog osjetljivosti na posljedice gripe preporučuje cijepljenje, no ipak ih svake godine to čini samo 25%, dodaju istraživači.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.