Majka i dijete

Studija o prijelazu karcinoma s trudnice na fetus

Objavljeno 14.10.2009.

BBC

Međunarodna skupina znanstvenika je dokazala kako je moguće da trudničine stanice karcinoma dospiju do njezinog nerođenog djeteta.
Studija o prijelazu karcinoma s trudnice na fetus
 

Znanstveni časopis Proceedings of the National Academy of Sciences piše kako je u 17 zasad poznatih slučajeva zabilježeno da majka i dijete imaju identičan oblik karcinoma (najčešće leukemije ili melanoma), iako bi djetetov imunološki sustav u teoriji trebao moći blokirati zloćudnu bolest.

Novi nalazi, utemeljeni na naprednoj genetskoj tehnologiji, dokazuju kako su u promatranom slučaju u Japanu stanice leukemije otkrivene kod djeteta zaista podrijetlom od majke.

Također, pokazalo se kako je i kod djeteta i kod majke prisutan isti mutirani gen koji nije mogao biti naslijeđen, što potvrđuje da se leukemija kod djeteta nije razvila neovisno.

Dodatna analiza je razotkrila i činjenicu kako je majčinim stanicama karcinoma manjkao dio DNK ključan za specifični molekularni identitet tih stanica, što je imunološkom sustavu djeteta onemogućilo da prepozna ove stanice i na vrijeme ih napadne.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.