Majka i dijete

Korak prema transplantaciji maternice

Objavljeno 23.10.2009.

BBC

Skupina britanskih znanstvenika je uz pomoć eksperimenata na zečevima razvila metodu transplantacije maternice koja uz redovitu opskrbu krvlju omogućuje normalnu trudnoću i porod.
Korak prema transplantaciji maternice
 

Istraživači okupljeni u Uterine Transplant UK vjeruju kako bi do prve transplantacije ljudske maternice moglo doći za dvije godine.

Po njihovim riječima, transplantacija maternice bi bila alternativa surogat majčinstvu i posvojenjima za žene čije su maternice nefunkcionalne zbog bolesti.

Transplantacija maternice je već jednom izvedena, 2000. godine u Saudijskoj Arabiji, no donor je bila živa osoba, a organizam primateljice je odbacio transplantirani organ nakon 3 mjeseca.

Znanstvenici dodaju kako bi u slučaju transplantiranja maternice do začeća moralo doći uz pomoć in vitro fertilizacije (IVF), a porod bi morao biti obavljen carskim rezom.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.