Majka i dijete

Komplikacije u trudnoći i smanjenje kognitivnih sposobnosti djece

Objavljeno 02.11.2009.

Reuters

Istraživanje provedeno u Danskoj sugerira kako postoji povezanost između povišenog krvnog tlaka u trudnoći i većih izgleda za slabije kognitivne sposobnosti kod potomstva.
Komplikacije u trudnoći i smanjenje kognitivnih sposobnosti djece
 

Znanstvenici iz Sveučilišne bolnice u Aarhusu su analizirali podatke za 17000 mladića u dobi od 19 godina.

American Journal of Epidemiology je objavio kako kod ispitanika čije su majke patile od povišenog krvnog tlaka u trudnoći (iznad 140/90) postoje za oko trećinu veći izgledi da će im kvocijent inteligencije biti niži od 85.

Istraživači planiraju daljnja testiranja kako bi pokušali utvrditi na koji način povišeni krvni tlak u trudnoći utječe na smanjenje kvocijenta inteligencije kod potomaka.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(33)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.