Majka i dijete

Veći rizik za Downov sindrom kod djece starijih majki

Objavljeno 07.12.2009.

Reuters

Podaci američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju kako se postotak djece rođene s Downovim sindromom od 1979. godine povećava za 1% godišnje.
Veći rizik za Downov sindrom kod djece starijih majki
 

Istraživači kažu kako je ovakve rezultate moguće objasniti povećanjem broja rodilja starijih od 35 godina kod kojih je rizik da će se dijete roditi s Downovim sindromom peterostruko povećan.

U SAD se s Downovim sindromom rađa 5400 djece godišnje, piše časopis Pediatrics.

Kod te je djece prisutan određeni stupanj mentalne retardacije, oko 90% ih doživi dob od 5 godina, a prosječna očekivana životna dob iznosi nešto više od 50 godina.

Rizik za Downov sindrom je veći kod dječaka, dodaju istraživači.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(24)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.