Majka i dijete

Svaka deseta beba u svijetu se rodi prerano

Objavljeno 06.01.2010.

Reuters

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju kako se 10% od 130 milijuna beba rođenih svake godine rodi prerano, uglanom u siromašnijim zemljama.
Svaka deseta beba u svijetu se rodi prerano
 

Ipak, u posljednjih 20 godina se bilježi i veliki porast prerano rođenih beba u razvijenim zemljama Sjeverne Amerike i Europe.

85% poroda prije 37. tjedna trudnoće se događa u Aziji (70 milijuna godišnje) i Africi (40 milijuna godišnje).

Najmanji udio broja prerano rođenih beba je u Europi (6,2%), a najveći u Africi (gotovo 12%).

Podaci pokazuju i kako bebe koje su nakon 32 tjedna trudnoće rođene u Europi imaju jednake izglede za preživljavanje kao i bebe rođene nakon 37 tjedana, dok takve bebe u Africi vrlo rijetko prežive prvih nekoliko dana nakon poroda.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.