Majka i dijete

Pušenje u trudnoći povezano s iznenadnom smrti dojenčadi

Objavljeno 27.01.2010.

BBC

Prenatalna izloženost dimu cigareta negativno utječe na kontrolu krvnog tlaka kod beba što može objasniti povećani rizik za sindrom iznenadne dojenačke smrti.
Pušenje u trudnoći povezano s iznenadnom smrti dojenčadi
 

Švedski znanstvenici s Instituta Karolinska dodaju kako je pušenje u trudnoći jedan od najznačajnijih faktora rizika za sindrom iznenadne dojenačke smrti.

Njihova je studija pokazala kako bebe izložene duhanskom dimu češće pate od naglih povećanja krvnog tlaka, čak i dok spavaju.

Stručni časopis Hypertension piše i kako takvo naglo povećanje krvnog tlaka predstavlja dodatni napor za srce dojenčadi.

Novi se rezultati temelje na podacima prikupljenima od 36 dojenčadi i njihovih majki.

Pokazalo se i kako kod djece čije su majke pušile u trudnoći poteškoće s kontrolom krvnog tlaka postaju sve očitije tijekom prve godine života.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.