Majka i dijete

Važnost odgovarajućeg razmaka izmeću trudnoća

Objavljeno 03.02.2010.

BBC

Istraživanje provedeno u Izraelu pokazuje da razmak manji od 6 mjeseci između dvaju trudnoća povećava rizik od smrti bebe za 64%.
Važnost odgovarajućeg razmaka izmeću trudnoća
 

Rizik za prerani porod je bio 23% veći, za smanjenu porođajnu masu 15% veći, a za prisutnost porođajnih defekata je rizik bio veći 14%.

Znanstvenici iz Medicinskog centra Shaare Zedek u Jeruzalemu preporučuju da razmak između trudnoća ne bude manji od 11 mjeseci, objavio je stručni časopis Contraception.

Po njihovom mišljenju, prekratko vrijeme između dvije trudnoće ne omogućuje stvaranje potrebnih zaliha nužnih hranjivih tvari kod majke.

Uz to, posljedice može ostaviti hormonska neravnoteža tijekom postnatalnog razdoblja te fizički stres povezan s dojenjem.

U studiji su korišteni podaci za 440838 novorođenčadi prikupljeni između 2000. i 2005. godine.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.