Majka i dijete

Gen povezuje smanjenu porođajnu masu i dijabetes

Objavljeno 08.04.2010.

Yahoo

Međunarodna skupina znanstvenika je identificirala dva gena koji utječu na porođajnu masu beba, a jedan od njih je povezan i s kasnijim rizikom za razvoj dijabetesa tipa 2.
Gen povezuje smanjenu porođajnu masu i dijabetes
 

Časopis Nature Genetics je objavio rezultate istraživača iz Velike Britanije, Nizozemske, Finske i SAD koji po prvi put objašnjavaju zbog čega bebe s malom porođajnom masom imaju veće izglede za dijabetes tipa 2 kada odrastu.

Znanstvenici nakon analize podataka prikupljenih od 38000 ispitanika napominju kako uz gen po imenu ADCY5 važnu ulogu u riziku za dijabetes ima i prehrana majke u trudnoći.

Utvrđeno je kako dvije kopije određene mutacije ovog gena povećavaju rizik obolijevanja od dijabetesa tipa 2 za oko 25%.

Prema dostupnim podacima, oko 9% Europljana ima dvije kopije proučavane inačice ADCY5.

Procjenjuje se kako od dijabetesa tipa 2 u svijetu pati 180 milijuna ljudi.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.