Majka i dijete

Stručnjaci preporučuju 6 mjeseci dojenja

Objavljeno 24.06.2010.

Reuters

Istraživanje nizozemskih znanstvenika pokazuje kako bebe koje su isključivo dojene najmanje 6 mjeseci imaju manji rizik za respiratorne i gastrointestinalne infekcije.
Stručnjaci preporučuju 6 mjeseci dojenja
 

Stručni časopis Pediatrics je objavio nalaze istraživača iz Medicinskog centra Erasmus iz Rotterdama koji su pratili zdravlje 4100 djece.

Novi rezultati potvrđuju preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o trajanju dojenja.

Utvrđeno je kako su bebe koje su u prvih 6 mjeseci života bile isključivo dojene imale prosječno dvije trećine manje izglede za infekcije dišnog sustava, dok je pozitivan utjecaj dojenja na gastrointestinalne infekcije bio nešto manje izražen.

Također, djeca koja su bila isključivo dojena 4 mjeseca su imala manji rizik za ovakve infekcije nego djeca koja uopće nisu bila dojena.

Ipak, rizik za infekcije je kod te djece bio veći nego kod djece koja su bila dojena 6 mjeseci ili duže.

Nedavno je studija provedena u SAD pokazala kako bi u slučaju da 90% rodilja isključivo doji 6 mjeseci američki zdravstveni sustav mogao svake godine uštedjeti 13 milijardi dolara na troškovima liječenja male djece.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.