Majka i dijete

Gen utječe na porođajnu masu beba

Objavljeno 26.03.2012.

BBC

American Journal of Human Genetics je objavio kako samo jedna inačica gena može porođajnoj masi beba doprinijeti do 155 grama.
Gen utječe na porođajnu masu beba
 

Istraživanje provedeno na University College London je pokazalo kako se radi o varijanti gena po imenu PHLDA2 koji ograničava rast beba te tako dovodi do smanjenja porođajne mase.

Proučavana inačica gena nazvana RS1 se prenosi s majčine strane, utvrdili su znanstvenici nakon analize uzoraka DNK prikupljenih od 9500 majki i njihove djece.

RS1 je bila prisutna kod 13% ispitanika, a druga varijanta RS2 kod preostalih 87%.

Znanstvenici dodaju kako je RS2 prisutna samo kod ljudi, a vjeruju kako je evoluirala da bi ograničavanjem veličine bebe povećala izglede za majčino preživljavanje poroda.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(25)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.