Majka i dijete

Prenatalno pušenje i autizam kod djece

Objavljeno 11.06.2012.

Yahoo

Djeca žena koje su pušile u trudnoći imaju 25% veći rizik za blaži oblik autizma, objavili su američki znanstvenici s University of Wisconsin.
Prenatalno pušenje i autizam kod djece
 

Stručni časopis Environmental Health Perspectives je objavio podatke za gotovo 634000 djece rođene u 11 američkih saveznih država.

Istraživači vjeruju kako je povezanost pušenja u trudnoći i povećanja rizika za autizam još izraženija nego što je utvrđeno u njihovom istraživanju jer su u SAD manji izgledi za otkrivanje ovog poremećaja kod djece čiji su roditelji slabijeg imovinskog statusa.

Poznato je kako upravo žene slabijeg imovinskog statusa češće puše u trudnoći.

Stručnjaci upozoravaju kako pušenje može rezultirati smanjenjem dotoka krvi do fetusa te preko posteljice negativno utjecati na njegov živčani sustav.

Procjenjuje se kako autizam u SAD pogađa 1 od 88 djece.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.