Majka i dijete

Analiza genoma za 50 sati

Objavljeno 15.10.2012.

BBC

U bolnici u američkom gradu Kansas Cityju se genom novorođenčeta može sekvencionirati i analizirati u roku od samo 50 sati.
Analiza genoma za 50 sati
 

Liječnici iz Children's Mercy Hospital su rezultate trebali tako hitno zbog liječenja djece s genetskim bolestima koja je bila smještena u jedinicu intenzivne njege.

U normalnim okolnostima postupak sekvencioniranja i analiziranja genoma traje oko mjesec dana.

Stručnjaci dodaju kako trećina novorođenčadi u jedinicama neonatalne intenzivne njege ima genetske bolesti prouzročene djelovanjem mutacija njihove DNK.

Trenutno je poznato više od 3500 genetskih bolesti, što liječnicima iznimno otežava postavljanje dijagnoze.

Stručni časopis Science Translational Medicine dodaje kako je novi, ubrzani postupak, omogućio točnu dijagnozu genetskih bolesti u tri četvrtine slučajeva.

Cijena novog postupka iznosi oko 13500 dolara.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.