Majka i dijete

Folna kiselina u prevenciji autizma

Objavljeno 25.02.2013.

Medscape Today

Novi nalazi norveških znanstvenika potvrđuju kako je prenatalni unos folne kiseline povezan sa smanjenjem rizika za autizam.
Folna kiselina u prevenciji autizma
 

Istraživači s Instituta za javno zdravlje u Oslu su prikupili podatke za oko 85000 djece rođene u Norveškoj te izračunali kako je unos folne kiseline u trudnoći povezan s prosječno 39% manjim rizikom za autizam kod djece.

Djeca su bila praćena do prosječne dobi od 6,5 godina.

Journal of the American Medical Association dodaje kako je najveće smanjenje rizika za autizam zabilježeno ako su majke počele uzimati folnu kiselinu i prije začeća.

U nekim zemljama se folna kiselina već redovito dodaje brašnu.

Ranije studije su već pokazale kako je uzimanje folne kiseline u trudnoći povezano s manjim rizikom za neurorazvojne defekte kod novorođenčadi.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.