Majka i dijete

Posljedice pretilosti kod majki

Objavljeno 26.06.2014.

Yahoo News

Bebe čije su majke pretile se rađaju s većim udjelom masnog tkiva, posebno u predjelu abdomena, utvrdili su danski znanstvenici.
Posljedice pretilosti kod majki
 

Istraživači sa sveučilišta u Kopenhagenu su se usredotočili na udio masnog tkiva kod novorođenčadi, no nisu pratili eventualne dugoročne učinke na zdravlje djece.

Ranije studije provedene na odraslim osobama su povezale prisutnost masnih naslaga oko struka s povećanjem rizika za povišeni krvni tlak, dijabetes tipa 2 i bolesti srca.

Novi su podaci prikupljeni na uzorku od 231 pretile žene i 80 žena s normalnom tjelesnom masom te su uspoređeni s rezultatima pregleda njihove novorođenčadi.

Stručni časopis Acta Paediatrica piše i kako su djeca pretilih žena imala i ukupno povećanu porođajnu masu.

Ova je pojava bila dodatno izražena kod djece čije su majke suvišne kilograme stekle u trudnoći.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.