Majka i dijete

Utjecaj kemikalija na početak puberteta

Objavljeno 04.12.2018.

Reuters

Djevojčice koje su prije rođenja izloženije kemijskim spojevima prisutnima u kozmetici, sapunu i ostalim proizvodima za osobnu njegu imaju veći rizik za raniji ulazak u pubertet, sugerira istraživanje provedeno u SAD.
Utjecaj kemikalija na početak puberteta
 

Nalazi objavljeni u stručnom časopisu Human Reproduction su prikupljeni od 338 djece praćene od rođenja do adolescencije.

Izloženost kemikalijama je praćena uz pomoć analiza urina majki tijekom trudnoće i djece nakon navršenih devet godina života.

U više od 90% uzoraka urina prikupljenih od djece je otkrivena prisutnost kemijskih spojeva koji mogu utjecati na koncentracije i djelovanje hormona.

Najizraženiji učinak na raniji početak puberteta kod djevojčica je imala prisutnost ftalata, parabena i triklosana u urinu majki tijekom trudnoće.

Ovakav učinak na dječake nije bio statistički značajan, dodaju istraživači s University of California.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.