Majka i dijete

Zagreb: Raniji posjeti patronažnih sestara

Objavljeno 21.05.2019.

Grad Zagreb

U Zagrebu će od jeseni patronažne sestre početi posjećivati trudnice već u 16. tjednu trudnoće.
Zagreb: Raniji posjeti patronažnih sestara
 

Riječ je o strateškom projektu "Ulaganje u rani razvoj djece kroz intersektorsku suradnju u Gradu Zagrebu" kojem je cilj unaprijediti zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb djece kroz zajedničku suradnju i konkretne mjere.

Zagreb taj pilot projekt provodi među prvima u Hrvatskoj, s tendencijom da postane temelj za razvoj nacionalne strategije ulaganja u rani razvoj djece.

Provodi ga Gradski ured za zdravstvo u suradnji s Hrvatskom mrežom zdravih gradova i uz potporu Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" zagrebačkog Medicinskog fakulteta.

Voditeljica projekta i predsjednica Hrvatske mreže zdravih gradova Selma Šogorić istaknula je da ulaganje u rani razvoj djece obuhvaća široki broj aktivnosti. Prva u nizu je posjet patronažnih sestara trudnicama već u 16. tjednu trudnoće radi rane procjene njihovog zdravstvenog stanja, ali i informiranja o svim dostupnim zdravstvenim i socijalnim uslugama, vezano uz poboljšanje njihovog zdravstvenog, emocionalnog i ekonomskog statusa.

Drugi dolazak patronažne sestre predviđen je u 28. tjednu trudnoće kako bi provjerila je li se situacija unaprijedila, a nakon dolaska majke i novorođenčeta kući patronažna sestra ponovno posjećuje obitelj.

Šogorić je najavila i kako će patronažna sestra doći u kuću i pet tjedana po porodu radi ranog otkrivanja postporođajnih depresivnih poremećaja majke.

Patronažna sestra će o svim zapažanjima redovito će obavještavati liječnike obiteljske medicine i upućivati im rodilje kojima će trebati pomoć, a povezat će ih i sa Centrom za duševno zdravlje u zajednici.

Nakon toga s pedijatrom će se krenuti u praćenje rasta i razvoja djeteta do druge godine djetetova života pomoću GMCD upitnika.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.