Majka i dijete

Potpora mediteranskoj prehrani u trudnoći

Objavljeno 25.07.2019.

HealthDay

Trudnice koje se pridržavaju mediteranskog načina prehrane imaju manji rizik za gestacijski dijabetes i nakupljanje suvišnih kilograma, objavili su istraživači s Queen Mary University of London.
Potpora mediteranskoj prehrani u trudnoći
 

Visok udio voća, povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki, orašastih plodova i maslinovog ulja u prehrani je bio povezan s prosječno 35% manjim rizikom za gestacijski dijabetes, pokazuju podaci prikupljeni od 1200 trudnica.

PLOS Medicine dodaje kako je pozitivan učinak mediteranske prehrane bio najizraženiji kod ispitanica koje su prije trudnoće bile pretile te su patile od hipertenzije i previsoke koncentracije tzv. lošeg (LDL) kolesterola u krvi.

Uz to, kod ispitanica koje su se u najvećoj mjeri pridržavale ovakve prehrane je zabilježen najmanji rizik za pretjerano povećanje tjelesne mase.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.