Majka i dijete

Studija ukazuje na vezu carskog reza i autizma

Objavljeno 30.08.2019.

Reuters

Analiza podataka prikupljenih za potrebe 61 ranije studije sugerira kako djeca rođena carskim rezom imaju prosječno 33% veći rizik za neki od poremećaja autističnog spektra.
Studija ukazuje na vezu carskog reza i autizma
 

Uz to, kod ove djece je uočen prosječno 17% veći rizik za poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD).

Rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu JAMA Network Open se temelje na odgovorima 20 milijuna osoba iz 19 zemalja.

Znanstvenici s Karolinska Institutet u Stockholmu naglašavaju kako nema dokaza da je carski rez uzrok uočenog povećanja rizika te je vjerojatnije kako je riječ o posljedicama stanja zbog kojih je carski rez nužan.

Ranija istraživanja su povezala porod carskim rezom s povećanjem rizika za pretilost, alergije, dijabetes tipa 1 i akutnu limfoblastičnu leukemiju kod djece.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.