Majka i dijete

UNICEF osigurao vozilo za Banku humanog mlijeka

Objavljeno 21.06.2020.

UNICEF

Ured UNICEF-a za Hrvatsku uručio je Banci humanog mlijeka koja djeluje pri KBC Zagreb posebno opremljeno vozilo s hladnjačom koje je osigurao zahvaljujući podršci donatora.
UNICEF osigurao vozilo za Banku humanog mlijeka
 

Vozilo vrijedno 207000 kuna omogućit će širi i bolji pristup doniranom humanom mlijeku za prijevremeno rođene i teško bolesne djevojčice i dječake na jedinicama intenzivne neonatalne skrbi.

Banka humanog mlijeka otvorena je u studenom prošle godine, kao rezultat suradnje Ministarstva zdravstva i UNICEF-a, a na inicijativu Hrvatske udruge grupa za potporu dojenja.

U prvih nekoliko mjeseci rada Banka je uspješno krenula s prikupljanjem i distribucijom mlijeka, no taj je proces naprasno prekinut zbog pandemije bolesti COVID-19.

Tijekom potresa u Zagrebu odigrala je ključnu ulogu u podršci bebama koje su preseljene u KB Dubrava.

Najugroženija novorođenčad tako je primila čak 100 litara doniranog humanog mlijeka sve dok majke nisu opet mogle donositi vlastito mlijeko.

Posebno opremljeno vozilo koristit će se za prikupljanje i distribuciju doniranog humanog mlijeka, tijekom ove, još uvijek inicijalne faze, na širem zagrebačkom području jer je iznimno važno uspostaviti potpuno funkcioniranje Banke za najveće jedinice Intenzivne neonatalne skrbi u Zagrebu u koje dolaze i kritično ugrožena prijevremeno rođena djeca iz svih krajeve Hrvatske, s planovima za skoro širenje.

Potrebe za doniranim humanim mlijekom kontinuirano su velike jer se u Hrvatskoj svake godine prijevremeno rodi oko 2000 djece, a njih oko 400 treba intenzivnu zdravstvenu skrb kako bi preživjelo.

Kada prijevremeno rođenim djevojčicama i dječacima nije dostupno mlijeko vlastite majke, najbolji je izbor donirano humano mlijeko.

Uspješan početak prikupljanja doniranog humanog mlijeka prekinula je pandemija koronavirusa, no prikupljanje i distribucija se sad nastavlja.

Osoblje Banke humanog mlijeka poziva sve žene koje mogu i žele donirati mlijeko da se jave na e-mail adresu banka.mlijeka@kbc-zagreb.hr ili broj telefona 014604715.

Više informacija može se naći na www.kbc-zagreb.hr/banka-humanog-mlijeka.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.