Majka i dijete

Relativno visoke stope dojenja u Hrvatskoj

Objavljeno 30.07.2020.

Unicef

U povodu 30. Međunarodnog tjedna dojenja Unicef je istaknuo da je Hrvatska tradicionalno među zemljama s relativno visokim stopama dojenja gdje dvoje od troje djece u dobi rođenja do dva mjeseca isključivo dojeno, kao i 57,2% djece u dobi od trećeg do petog mjeseca.
Relativno visoke stope dojenja u Hrvatskoj
 

Dojenje ime neprocjenjivu važnost za zdravlje svakog djeteta, a posebno prijevremeno rođene djece i one čije je zdravlje narušeno.

Visokoj stopi dojenja doprinijela je predanost Hrvatske provedbi inicijative "Rodilišta prijatelji djece" jer su danas sva rodilišta u Hrvatskoj Rodilišta - prijatelji djece.

Novi izazov predstavlja održivost programa, kao i razvijanje dodatnog programa Rodilište - prijatelj majki i djece te promicanje dojenja u jedinicama intenzivnog liječenja nedonoščadi.

Zaštita, promicanje i potpora dojenja je javno zdravstveni prioritet Hrvatske i dio je Nacionalne strategije razvoja zdravstva, a Ministarstvo zdravstva prepoznalo je važnost osnivanja Banke humanog mlijeka kao jedno od ključnih ulaganja u dobrobit najmlađe djece za osiguravanje najvišeg standarda zdravstvene njege za prijevremeno rođene i teško bolesne bebe kojima nije dostupno majčino mlijeko.

Banka humanog mlijeka dala je poseban doprinos u osiguranju dostupnosti majčinog mlijeka navedenim skupinama djece u vrijeme potresa u Zagrebu, a ujedno je u vrijeme koronavirusa Ministarstvo zdravstva u suradnji s Unicefom dalo snažnu potporu dojenju.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.