Majka i dijete

Carski rez i rizik za alergiju na kikiriki

Objavljeno 03.05.2021.

HealthDay

Istraživanje kanadskih znanstvenika s University of Alberta sugerira kako djeca rođena carskim rezom imaju prosječno trostruko veći rizik za alergiju na kikiriki.
Carski rez i rizik za alergiju na kikiriki
 

Podaci objavljeni u stručnom časopisu Gastroenterology pokazuju kako se kod djece rođena carskim rezom bilježi smanjena prisutnost bakteroida, specifičnog oblika bakterija koje imaju ključnu ulogu u razvoju imunosnog sustava.

Uz to, smanjena prisutnost bakteroida je povezana i s reduciranjem razina sfingolipida, proteina koji također imaju velik utjecaj na imunitet.

Novi nalazi su dobiveni analizom podataka za oko 1400 djece praćene do dobi od tri godine.

Djeca koja pate od alergija na hranu imaju i dugoročno povećani rizik za astmu, ekcem i alergijski rinitis.

Ranije studije su pokazale kako kontakt djece s kućnim ljubimcima poput pasa ili mačaka povećava prisutnost bakteroida kod djece.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.