Majka i dijete

Obilježen Svjetski dan sigurnosti pacijenta

Objavljeno 19.09.2021.

Ministarstvo zdravstva

Prepoznajući sigurnost pacijenta kao globalni zdravstveni prioritet, u svibnju 2019. godine na 72. Skupštini Svjetske zdravstvene organizacije sve 194 članice podržale su Svjetski dan sigurnosti pacijenta i njegovo obilježavanje svake godine 17. rujna.
Obilježen Svjetski dan sigurnosti pacijenta
 

Cilj obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti pacijenta je podizanje globalne svijesti o sigurnosti pacijenta i poticanje aktivnosti za što sigurniju zdravstvenu skrb u cijelom svijetu, na svim razinama.

Ove godine, s obzirom na moguće rizike i štete kojima su izložene žene i novorođenčad u pandemiji COVID-19, Svjetski dan sigurnosti pacijenta obilježava se na temu Sigurna skrb za majku i novorođenče.

Majke i novorođenčad, prema dosadašnjim spoznajama o COVID-19, mogu oboljeti i od težih oblika ove bolesti.

Još uvijek nema dovoljno znanstvenih spoznaja, ali dosadašnji statistički podaci o oboljelima ukazuju da novorođenčad uglavnom bude zaražena putem kontakta s majkom i bliskim članovima obitelji.

U Zavodu za perinatalnu medicinu Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Referentnog centra za perinatalnu medicinu Ministarstva zdravstva RH, iskustva ukazuju kako je udio porođenih SARS Cov-2 pozitivnih rodilja 1,3% od čega je njih 55% porođeno carskim rezom, uglavnom zbog opstetričkih indikacija.

Prijevremeno je rodilo 8,5% ovih rodilja, što je jednak postotak kao i kod nezaraženih rodilja.

Teži oblik COVID-19 bolesti koji je zahtijevao dovršenje trudnoće zbog ugroženosti majke i nastavak liječenja u drugoj ustanovi zabilježen je u 8,5% ovih trudnica.

Na respiratoru su liječene 2 (4,3%) trudnice, a u jedne je dijagnosticirana plućna embolija (2%).

Zanimljivo je spomenuti kako su svi slučajevi težeg oblika COVID-19 bolesti zabilježeni u trećem trimestru trudnoće što je u skladu s izvješćima iz ostalih europskih zemalja.

Najduže trajanje liječenja trudnica s teškom kliničkom slikom COVID-19 bolesti bilo je 45 dana (prosjek 22).

Ohrabrujuće je, da su sva novorođenčad u kojih je učinjen test na COVID-19 infekciju bila negativna.

Apgar score manji ili jednak 7 u prvoj minuti zabilježen je samo kod jednog novorođenčeta, no već u petoj minuti je bio uredan.

Dojenje i rooming in su omogućeni svim majkama uz pridržavanje zaštitnih mjera.

COVID-19 pandemija je osvijestila važnost svih postupaka i mjera za smanjenje rizika u skrbi majki i novorođenčadi.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.