Majka i dijete

Nova studija o utjecaju onečišćenja na trudnoću

Objavljeno 06.12.2021.

HealthDay

Novi nalazi znanstvenika s University of Chicago pokazuju kako izloženost onečišćenom zraku i vodi u trudnoći može utjecati na izglede da će trudnoća završiti porodom zdravog djeteta određenog spola.
Nova studija o utjecaju onečišćenja na trudnoću
 

Rezultati objavljeni u stručnom časopisu PLOS Computational Biology su dobiveni nakon analize podataka za oko 6 milijuna poroda u SAD i Švedskoj od 1983. godine.

Pokazalo se kako je uočena veza prisutna kada je riječ o izloženosti onečišćenju zraka željezom, olovom, živom, ugljikovim monoksidom, aluminijem i PCB spojevima te onečišćenju vode kromom i arsenom.

Određene kombinacije onečišćivača su bile povezane s povećanjem izgleda da će većina novorođene djece biti dječaci, dok su drugi onečišćivači povećavali izglede da će većina novorođene djece biti djevojčice.

Znanstvenici naglašavaju kako na izglede da će trudnoća završiti porodom zdravog djeteta određenog spola utječu i drugi čimbenici, primjerice elementarne nepogode poput suša.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.