Majka i dijete

Studija upozorava na unos kave u trudnoći

Objavljeno 03.11.2022.

HealthDay

Novi nalazi američkih znanstvenika prikupljeni od oko 2400 trudnica i njihove djece pokazuju kako je već i dnevni unos samo jedne šalice kave u trudnoći povezan s nižim rastom u dobi od 8 godina.
Studija upozorava na unos kave u trudnoći
 

Istraživači iz National Institute of Child Health and Human Development pojašnjavaju kako tijekom trudnoće dolazi do usporavanja metabolizma kofeina, pa kofein i njegovi metaboliti lakše prelaze posteljicu.

Fetusi ne mogu metabolizirati kofein, pa odmicanjem trudnoće mogu biti izloženi akumuliranom kofeinu.

Testiranja provedena na životinjama su već pokazala kako to može dovesti do promjena u obrascima rasta, piše stručni časopis JAMA Network Open.

Uz to, pretjerani unos kofeina može dovesti do povećane osjetljivosti fetusa na inzulin te tako dodatno negativno utjecati na rast.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.