Majka i dijete

Obilježen Svjetski dan prijevremeno rođene djece

Objavljeno 20.11.2022.

KBC Rijeka

Svjetski dan prijevremeno rođene djece prvi put je obilježen 17. studenog 2011. i posvećen je prijevremeno rođenoj djeci, njihovim roditeljima i zdravstvenim radnicima koji o njima skrbe.
Obilježen Svjetski dan prijevremeno rođene djece
 

U Hrvatskoj je u veljači 2010. godine, na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika u cilju pomoći, edukacije i razmjene iskustava roditelja prijevremeno rođene djece te dugoročnog unaprjeđenja skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu, osnovana udruga "Palčići".

U Hrvatskoj je palčić sinonim za prijevremeno rođeno novorođenče.

Prijevremeno rođeno novorođenče (nedoneseno novorođenče, prematurus) je novorođenče koje je nošeno manje od punih 37 tjedana gestacije (manje od 259 dana računajući od prvog dana posljednje menstruacije).

Zbog boljeg praćenja morbiditeta i mortaliteta prijevremeno rođenog novorođenčeta s obzirom na gestacijsku dob razlikuju se četiri skupine nedonoščadi - to su ekstremno prijevremeno rođena novorođenčad koja je rođena prije 28. tjedna trudnoće, vrlo prijevremeno rođena novorođenčad koja je rođena od početka 28. do kraja 31. tjedna trudnoće, umjereno prijevremeno rođena novorođenčad, rođena od početka 32. do kraja 33. tjedna trudnoće te kasno prijevremeno rođena novorođenčad, rođena od početka 34. do kraja 36. tjedna trudnoće.

Uz gestacijsku dob, u razmatranju zrelosti nedonoščeta važna je i vrijednost rodne mase, te se novorođenčad dijeli na onu niske - manje od 2500 grama, vrlo niske - manje od 1500 grama te ekstremno niske - manje od 1000 grama rodne mase.

Svake godine, oko 15 milijuna djece, tj. svako deseto dijete rodi se prijevremeno.

U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2500 novorođenčadi, odnosno oko 6% živorođenih, ali je važno napomenuti da je taj udio u zadnjih nekoliko godina u neprekidnom porastu.

U 2021. godini u Republici Hrvatskoj rođeno je 36641 živorođeno dijete (porast 1,8% - 663 djeteta više nego u 2020.).

Prijevremeno rođeno novorođenče zahtijeva pojačanu bolničku i izvanbolničku skrb jer zbog nezrelosti ima veći rizik razvoja različitih komplikacija koje rezultiraju povećanim mortalitetom, ali i morbiditetom.

Osobito je ugrožena novorođenčad s gestacijskom dobi manjom od 32 tjedna i porođajnom težinom manjom od 1500 g.

Komplikacije prematuriteta dijele se na kratkoročne - koje nastaju za vrijeme novorođenačkog razdoblja i dugoročne - koje se mogu javiti i kasnije, a često nedonoščad prate cijelog života.

Stoga je u skrbi za prijevremeno rođeno novorođenče uključen veliki broj liječnika i medicinskih sestara, fizioterapeuta, psihologa, defektologa, pedagoga.

U prvim danima postnatalnog života najvažniju ulogu imaju pedijatri neonatolozi i neonatološke medicinske sestre.

Iz tih je razloga od posebne važnosti da se rađanje djece izrazito niske i vrlo niske porodne težine odvija u rodilištima koja imaju potrebnu opremu te da se opskrba i liječenje prematurusa pruža od subspecijalista neonatologa i drugog posebno educiranog osoblja u jedinicama intenzivnog liječenja novorođenčadi.

Naime, i uz postojeću najsuvremeniju opremu, a bez posebno educiranog osoblja, nije moguće postići značajniji napredak u preživljavanju djece lakše od 1500 grama.

Smrtnost prijevremeno rođene novorođenčadi u svijetu je još uvijek visoka.

Prema literaturi, stopa preživljavanja prijevremeno rođenog novorođenčeta u dobi od 24 tjedna je između 60 i 70%, rođenog u 28. tjednu trudnoće je između 80 i 90%, dok prijevremeno rođeno novorođenče rođeno u 32. tjednu trudnoće ima šanse za preživljavanje od 95%.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.