Prehrana

Smjernice za prehranu kod šećerne bolesti u odrasloj dobi

Objavljeno 17.05.2023.

KBC Zagreb

Broj oboljelih osoba od šećerne bolesti u svijetu kontinuirano raste, a ni Hrvatska nije iznimka.
Smjernice za prehranu kod šećerne bolesti u odrasloj dobi
 

Procjenjuje se da imamo preko pola milijuna oboljelih.

Liječenje uključuje multidisciplinarnu suradnju više zdravstvenih radnika te je stoga iz redova svih profesija koje sudjeluju u procesima liječenja i edukacije oboljelih formirana radna skupina za izradu prvih hrvatskih Smjernica za prehranu kod šećerne bolesti u odrasloj dobi.

Polazište za izradu bila je potreba za standardiziranjem nutritivne skrbi i provođenjem ujednačenog modela edukacije za bolesnike sa šećernom bolešću u Republici Hrvatskoj.

Uz potporu stručnih društava (Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara te Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog društva za aterosklerozu Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora) autori Smjernica organizirali su i njihovu objavu u Liječničkom vjesniku (God. I Vol. 145 (2023) Broj I Num. 3-4).

Smjernice su ponajprije namijenjene zdravstvenim djelatnicima; dijabetolozima, endokrinolozima, nutricionistima, specijalistima opće/obiteljske medicine, medicinskim sestrama/tehničarima (edukatorima), specijalizantima i ostalim zdravstvenim profesionalcima koji sudjeluju u liječenju osoba sa šećernom bolešću te udrugama oboljelih od šećerne bolesti.

Šećerna bolest ubraja se u kategoriju bolesti koje se mogu uspješno prevenirati, dobro liječiti te im se može spriječiti ili odgoditi razvoj kroničnih komplikacija.

Pravilna prehrana u tome je iznimno važna.

Smjernice su utemeljene na dokazima, izrađene prema metodologiji GRADE (engl. Grading of Recommendations, Assessment, Development and Evaluation) koja uz snagu dokaza opisuje i razinu preporuke.

Zaključci ovih smjernica odnose se na procjenu nutritivnih potreba te primjenu medicinske nutritivne terapije, individualno prilagođene osobama sa šećernom bolešću kao i onima koji imaju neke od vezanih komorbiditeta.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.