Prehrana

Što jedu najmlađi?

Objavljeno 07.06.2023.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu

Dan uoči Svjetskog dana sigurnosti hrane predstavljeni su rezultati prvog nacionalnog istraživanja prehrambenih navika dojenčadi i djece do 9 godina pod nazivom "Što se nalazi na tanjurima naših najmlađih?", koje je provela Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu s partnerima.
Što jedu najmlađi?
 

Koliko majki u Hrvatskoj doji? Koje su namirnice koje se prve uvode mališanima? Koji mesni proizvod je apsolutni broj jedan po preferencijama naših najmlađih?

Samo su neka od pitanja na koje nam je odgovore dalo istraživanje prehrambenih navika dojenčadi i djece do devet godina na području Republike Hrvatske, čiji su preliminarni rezultati predstavljeni danas u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu, ususret Svjetskog dana sigurnosti hrane koji se u cijelom svijetu obilježava 7. lipnja.

Istraživanje je provela Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) od 2017. do 2022. godine.

Partneri na projektu su Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

"Ovo istraživanje od iznimne je važnosti, jer smo dobili egzaktan uvid u prehranu naših najranjivijih skupina, dojenčadi i djece do devet godina. Njegova specifičnost je u načinu prikupljanja podatka, sukladno EU MENU metodologiji, čime smo dobili podatke koji su višestruko primjenjivi te usporedivi s istraživanjima drugih europskih zemalja. Dobiveni podaci koristit će se s ciljem osiguravanja maksimalne zaštite zdravlja potrošača," istaknula je uvodno doc. dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a, ujedno i voditeljica projekta.

Istraživanje je provedeno terenski, na reprezentativnom uzorku Republike Hrvatske, a u njega je bilo uključeno 1820 mališana i njihovih roditelja.

Magistra Vedrana Jurčević Podobnik iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije na panelu je iznijela iskustva terenskog ispitivanja, te istaknula specifičnosti i izazove u provedbi, posebno tijekom pandemije bolesti COVID 19.

Izv. prof. dr. sc. Ivana Rumbak s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dotaknula se navika djece najranije životne dobi te istaknula kako je gotovo 80% majki izjavilo da je dojilo, a njih oko 13% dojilo je i nakon prve godine života djeteta.

"Neki su rezultati potpuno očekivani, dok su nas neki uspjeli iznenaditi", osvrnula se je na panelu prof. dr. sc. Daniela Čačić Kenjerić s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, te istaknula u nastavku: "Tikvica je tako namirnica koju uvodimo najčešće prvu, dok je mrkva najučestalije konzumirano povrće u svim promatranim dobnim skupinama. Ako govorimo o mesu, piletina je najučestalija, dok je slanina mesni proizvod koji je sveukupno najprisutniji u konzumaciji.

Na panelu je istaknuta je i prisutnost tzv. superhrane na jelovnicima naše djece, poput chia sjemenki i sjemenki lana.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.