Majka i dijete

Izvantjelesna oplodnja za 5% ukupnog nataliteta

Objavljeno 19.09.2023.

Hrvatsko društvo za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju

Podaci Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju pokazuju kako je u 40 godina od rođenja prvog djeteta začetog izvantjelesnom oplodnjom u Hrvatskoj nakon medicinski potpomognute oplodnje rođeno 40000 djece.
Izvantjelesna oplodnja za 5% ukupnog nataliteta
 

Prvo dijete začeto izvantjelesnom oplodnjom u Hrvatskoj je rođeno 23.10.1983. u Klinici za ženske bolesti i porode u Zagrebu, samo pet godina nakon što je u svijetu prvo "dijete iz epruvete" rođeno u Velikoj Britaniji.

Izvantjelesna oplodnja se izvodi u 15 centara u Hrvatskoj, na taj se način rađa između 1800 i 1900 djece godišnje.

To je oko 5% ukupnog nataliteta u Hrvatskoj.

Procjenjuje se kako svaki 6. par u svijetu i u Hrvatskoj ima problema s neplodnošću.

Vodeći uzroci rastuće neplodnosti u Hrvatskoj su odgađanje rađanja kod žena te rastuća muška neplodnost na koju otpada 53-55% svih uzroka neplodnosti.

Pretpostavlja se da je uzrokuju nezdrave životne navike, loša prehrana, stres i utjecaji iz okoline, poput zračenja, raznih kemikalija i estrogena u prehrani.

U Hrvatskoj su za neplodne parove omogućena, na teret zdravstvenog osiguranja, dva postupka potpomognute oplodnje u prirodnom ciklusu te četiri u stimuliranom, do navršene 42. godine života žene.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.