Majka i dijete

Obilježen Svjetski dan darivanja mlijeka

Objavljeno 20.05.2024.

Roda

Svjetski dan darivanja humanog mlijeka se 19. svibnja obilježava diljem svijeta.
Obilježen Svjetski dan darivanja mlijeka
 

Banka humanog mlijeka Hrvatske banke tkiva i stanica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb u suradnji s udrugom Roda je u subotu 18. svibnja 2024. u Centru za kulturu i informacije Maksimir zahvalila svim prijašnjim i dosadašnjim darivateljicama mlijeka plesnom predstavom za najmlađe "Ovo sam ja" Teatra Poco Loco.

Ispred Centra za kulturu i informacije Maksimir bio je postavljen prigodni štand s promotivnim materijalima o aktivnostima Banke humanog mlijeka.

Četrdesetak majki darivateljica s djecom i obiteljima sudjelovalo je u ovoj manifestaciji, a tom prigodom dobile su i prigodne promomaterijale koji promoviraju darivanje humanog mlijeka.

Darovano humano mlijeko koristi se kao hrana za najugroženiju skupinu novorođenčadi, prijevremeno rođenu i bolesnu djecu u okolnostima kada im majčino mlijeko nije dostupno.

Od osnivanja Banke u studenome 2019. za darivanje vlastitog mlijeka prijavilo se više od 700 majki od kojih je gotovo 300 i postalo darivateljicom.

Ukupno je prikupljeno više od 3500 litara humanog mlijeka kojim je na odjelima intenzivnog liječenja novorođenčadi i drugim odjelima pedijatrije hranjeno više od 1500 djece.

Rad Banke ne bi bio moguć bez velikodušnosti majki darivateljica te kontinuiranog interesa i želje majki za darivanjem.

Darivateljicom može postati svaka zdrava punoljetna majka djeteta mlađeg od godinu dana, koja ima više mlijeka nego je potrebno njezinom djetetu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.