Majka i dijete

Prva Rodina konferencija o (ne)plodnosti

Objavljeno 21.05.2024.

Roda

Udruga Roditelji u akciji - Roda je održala prvu međunarodnu konferenciju vezanu za temu neplodnosti: Zajedno za plodnost/Together for Fertility.
Prva Rodina konferencija o (ne)plodnosti
 

Konferencija je organizirana i održana u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Konferenciju je otvorila državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, koja je istaknula važnost uvrštavanja liječenja medicinski potpomognutom oplodnjom u Strategiju demografske revitalizacije Republike Hrvatske do 2033., naglasivši da je udio djece rođene uz pomoć medicinski pomognute oplodnje u ukupnom broju djece rođene 2021. iznosio oko 5%, što je jedan od većih udjela među razvijenim zemljama.

Teme konferencije bile su: podizanje svijesti o plodnosti (fertility awareness) i liječenju neplodnosti, važnost edukacije o reproduktivnom zdravlju te zdravstvena pismenost u Hrvatskoj.

Također, predstavljene su i prve Rodine edukatorice za (ne)plodnost, obučene kroz potpuno novu i u međunarodnom kontekstu jedinstvenu edukaciju u organizaciji udruge Roda.

Misija edukatorica u sljedećem razdoblju bit će pružanje osnovnih informacija o reproduktivnom zdravlju, kao i osiguravanje korisnih savjeta osobama suočenim s neplodnosti prije njihovog kontakta sa zdravstvenim sustavom i liječenjem.

Na konferenciji su sudjelovali renomirani predavače iz Hrvatske i inozemstva: prof.dr.sc. Carlos Calhaz-Jorge, donedavni predsjednik Europskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju, izv.prof.dr.sc. Lana Škrgatić, prodekanica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zoltan Varkonyi, voditelj međunarodne organizacije za edukaciju odraslih European Basic Skills Network, Klaudija Kordić, predsjednica krovne europske organizacije pacijenata Fertility Europe.

Na kraju konferencije, održan je panel na kojem su gostovali stručnjaci, pacijentice i Rodine edukatorice.

Uz moderiranje Ivanke Zorić, potaknuta je rasprava o potrebama pacijenata i stručnjaka u primarnoj zdravstvenoj skrbi, širem kontekstu liječenja neplodnosti te je naglašena nužnost kreiranja i uspostavljanje nacionalnog edukacijskog programa o plodnosti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.