Trudnoća po tjednima - Kalendar trudnoće

31. tjedan trudnoće - dijete pleše

Trudni ste 31 tjedan (29 tjedana od oplodnje).
Duljina fetusa sad je oko 42 cm, a težina oko 1,6 kg.
Vaš princ ili princeza nastavlja intenzivno rasti. Pluća i probavni sustav gotovo su potpuno razvijeni. Ostali organski sustavi također su formirani i nastavljaju sa svojim razvojem. Povećava se mišićna masa i rastu zalihe masti. Dijete sada prvenstveno dobiva na težini dok se rast u duljinu malo usporava. Od danas do porođaja ono će više nego udvostručiti svoju masu.
Jaki i iznenadni zvukovi iz okoline često će trznuti dijete iz sna. Istraživanja pokazuju da je već sada ono u stanju voljeti određenu vrstu glazbe, a drugu ne. Često ćete primijetiti kako se ritmički giba uz taktove drage mu pjesme. Oči su sada u potpunosti otvorene, a zjenice sužavanjem reagiraju na svjetlosni podražaj.
Dok ste u 2. tromjesečju trudnoće bili puni energije, sada osjećate potrebu za usporavanjem životnoga ritma. Slušajte svoje tijelo i legnite kada osjetite umor. Umjereno vježbanje i dalje je važno za vaše zdravlje, makar svakim danom postaje sve napornije. Probajte s laganim vježbama istezanja, šetnjama, plivanjem u moru, ali nikako bazenima!
Od početka trudnoće do sada ste na težini dobili između 9,5 i 12,5 kg.
 

(2711)
3.8 od 5