Trudnoća po tjednima - Kalendar trudnoće

36. tjedan trudnoće - ulazak u porođajni kanal

Trudni ste 36 tjedana (34 tjedna od oplodnje).
Duljina fetusa sada je oko 48 cm, a težina oko 2,7 kg.
Braxton-Hicksove kontrakcije sada su još češće i snažnije, i često vas bude iz sna. Ginekološke kontrole sada su učestalije i kod uredne trudnoće ponovo ćete biti naručeni za oko 2 tjedna. Vaše dijete sada je gotovo spremno za porođaj, jedini organ koji se do kraja mora razviti jesu pluća.
Ovih dana primijetit ćete kako vam se trbuh spustio, i to od svoga starog položaja, visoko ispod rebrenih lukova, prema dolje, na visinu oko 3 poprečna prsta ispod razine prsne kosti. Kažemo da se glavica angažirala. Spuštanje trbuha olakšat će vam disanje, ali pritiskom na mokraćni mjehur donijeti novi problem u vidu učestalog mokrenja. Smatra se da je i do pet mokrenja na noć još uvijek normalan nalaz. Uzrokovano je ulaskom glavice u porođajni kanal, odnosno malu zdjelicu. Događa se kod prvorodilja u ovom tjednu, dok kod višerodilja ono može izostati sve do početka porođaja.
Dijete je sada u konačnom stavu za porođaj, vodi glavica, ili rjeđe zadak. Iznimno rijetko, u oko 1% trudnoća, dijete se nalazi u poprečnom položaju, što ako se ne promijeni, predstavlja apsolutnu indikaciju za dovršenje trudnoće carskim rezom.
 

(2711)
3.8 od 5